Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A helyi roncsautó-program első órájában több mint hatszázan regisztráltak

Több mint 600 magánszemély iratkozott fel hétfőn a helyi roncsautó-programra az első órában – tájékoztatott az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM).

Az intézmény szerint a rendkívül nagyszámú jelentkező miatt a feliratkozás a vártnál lassabban történik, de informatikusaik dolgoznak az alkalmazás működésének felgyorsításán. Hétfő délelőtt 11-ig több mint hatszáz magánszemély regisztrált már.

A regisztráció előtt létre kell hozni az egyéni felhasználói fiókokat. Egy már korábban létrehozott fiók csak akkor érvényes, ha azt valamely magánszemélyeknek szóló programban használták (pl. a 2023-as Fotovoltaikus Zöld Ház programban). Ha a fiók létrehozásához használt e-mail címet korábban jogi személyként használták egy kérelem benyújtásához, az most magánszemélyként nem használható – figyelmeztet az AFM.

A hétfő reggel elrajtolt program keretében az autótulajdonosok 3000 lejben részesülnek minden bezúzott 15 évesnél régebbi gépkocsi után, anélkül, hogy kötelesek lennének új autót vásárolni. Feliratkozni az AFM által működtetett alkalmazáson lehet 2023. augusztus 31-e 16:30 óráig, illetve addig, amíg az illető területi-közigazgatási egység számára elkülönített finanszírozási keret ki nem merül.

Országszerte 500 polgármesteri hivatal vesz részt a programban, amelynek célja a régi, környezetszennyező autók kiiktatása a forgalomból; ez ugyanis az országos helyreállítási terven szereplő vállalások részét képezi – emlékeztetett Laurenţiu-Adrian Neculaescu, az AFM elnöke.

A feliratkozások után a programban részt vevő magánszemélyek átadják a 15 évesnél régebbi járműveket az engedéllyel rendelkező autóbontóknak. Az autó leselejtezéséről szóló igazolást el kell juttatniuk a Gépjármű-nyilvántartási és Jogosítvány-kibocsátó Igazgatósághoz (DRPCIV), ahol a járművet törlik a forgalomból, majd a volt tulajdonosa megkapja a 3000 lejes támogatást.

A program költségvetési kerete 500 millió lej.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek