Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Gyakorlatilag az egész napom elmegy így az iskolával!” Mit tehetsz ellene? Itt van néhány tipp!

Lassan egy hete megkezdődött az iskola, és az eddigi amúgy sem túl acélos oktatási rendszer újabb megpróbáltatásoknak lettkitéve, mint a például szimultán oktatás fizikailag, és online, megváltozott órarend, emellett pedig sok iskolában hibrid oktatást vezettek be a diákok számára, míg más iskolában megváltozott az oktatási program, és sokan nem reggeltől kora délutánig vannak a padokban, hanem kora délutántól majdnem estig… 

Segítségül összegyűjtöttünk néhány jó tippet, hogy kontrollálni tudjátok a rendelkezésetekre álló időt, hogy maradjon szabadidőtök is! 

  1. Legyünk hatékonyak!

Szerintem, aki olvasott már általam írt cikket tanulás kapcsán, az tudja, hogy én nem szeretem az időt pocsékolni, vagyis, ha tanulok, akkor igyekszem száz százalékosan arra koncentrálni, amikor viszont nem, akkor igyekszem száz százalékosan áthangolódni a lazításra. Nekem ez egy bevált módszer, és nem csak nekem! Fontos az, hogy amikor éppen tanulsz, akkor ne hallgass zenét, vagy ne legyen az, hogy fél szemmel egyfolytában a telefonodat nézed, mert így jóformán semmit nem fogsz megjegyezni a tanultakból. Az pedig már rögtön veszteséggel járna, ha kétszer kéne ugyanazt megtanulni. Persze, ha szemfüles vagy, és az iskolában figyelsz, ami most kétszer olyan nehéz, akkor könnyen meglehet, hogy otthon némi ismétlés után már képben is leszel a dolgokkal. 

Ahhoz, hogy hatékony legyél, a következőket ajánlom: 

nyisd ki az ablakot, hogy minél több oxigénhez jussál (így jobban fogsz tudni tanulni)

ha nem akarod a másik szobában hagyni a telefonodat, akkor halkítsd le! Lehetőleg arra az időre a WI-FI-t is kapcsold ki (ha nem tudod megállni, hogy ne nyomkodd, és egyfolytában a Messengert, vagy az Instagramot pörgetnéd). Ha elengedhetetlen a tanuláshoz, akkor, de csak akkor! természetesen használhatod.

csinálj pár szavas jegyzetet a tanultakról, így bármikor ránézhetsz, és eszedbe jutnak a tanultak (ezt, ha valaki nekem egyetem előtt mondta volna, sokkal könnyebb lett volna az életem!) 

mivel a második félév első pár hete után (pontosabban március 11 óta) már online történt, így az oktatás is fenekestül megfordult, nem szégyen, ha előveszed a régebbi füzeteidet, s belelapozol, hogy képben legyél esetleg az eddig tanultakkal.

2. Aki korán kell… és aki későn fekszik? 

Hajlamosak vagyunk még a vakációban ragadni, és elfelejteni, hogy tényleg elkezdődött az iskola. Ez hatványozottan igaz akkor, ha nem reggel 8-ra, hanem például 11-re, vagy 12-re, ne adj’ Isten még későbbre kell az iskolába bejárni. Ilyenkor aztán kész felfordulás lesz az életünkben. Mivel 11 órára úgy is elérsz az iskolába, ha mondjuk 9:30-kor kelsz (a legtöbb esetben…), így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy este viszont éjfél után hajtjuk csak álomra a fejünket, ami nagyon rossz stratégia. Inkább feküdj le pár órával korábban este (mondjuk 10-ig, legkésőbb fél 11-ig kerülj ágyba), s reggel még suli előtt simán át tudsz ismételni 1-2 tantárgyat, és jobban tudsz majd teljesíteni az iskolában. Nézzük az előnyét annak, hogy esetleg nincs megtartva az összes óra, illetve, hogy szerencsés vagy, hogy nem kell hajnalban keljél. 

És aki hajnalban kel, és minden óráját megtartják? 

Igen, vannak ilyenek is, ők azért szerencsések, mert legalább biztosak lehetnek abban, hogy a későbbiekben nem éri őket meglepetés, és nem kell majd pótolják esetleg az elmaradt órákat. Ebben az esetben lehet, hogy kicsit könnyebb az időt beosztani, mivel minden a régi kerékvágásban megy tovább, viszont napi 7, vagy akár 8 órát is maszkban ülni az iskolában, irtózatosan fárasztó….

3. A délutáni pihenés néha aranyat ér

Lassan 5 iskolában töltött nap után azt hallottam a diákoktól, hogy bizony sokkal fárasztóbb iskolában ülni úgy, hogy folyamatosan arra kell figyelni, hogy hova nyúlsz, hogy eszel, és még a maszk is folyamatosan rajtad legyen. Sokkal több dologra kell figyelni, és ez sokkal nagyobb diszkomfortot okoz.  Ezért különösen fontos, főleg ameddig még ilyen szép az idő, hogy a teremben minél többet szellőztessetek. Nem csak a vírus távoltartása végett, bár ez is egy nagyon fontos szempont, hanem azért is, mert a maszkon keresztül beáramló levegő nem mindegy, hogy milyen. 

Mégis, több iskolában töltött óra után az agyad teljesen papucs lesz, és úgy érzed, hogy már nem tudsz semmire se figyelni. Ezzel semmi baj nincs, főleg ameddig belerázódsz (bár kérdés, hogy ehhez hozzá lehet-e valaha szokni, illetve, hogy meddig fogtok még iskolába járni…). A délutánt tanulás mellett oszd be okosan! Sétálj egy nagyot, nem kell feltétlenül több órás legyen, elég, ha 20 percet a friss levegőn vagy, máris úgy fogod érezni, mintha kicseréltek volna. 

Ha nem is sétálsz, mindenképpen tölts 20 percet a szabadlevegőn, így is jelentősen jobb lesz már a közérzeted, mint előtte. 

Természetesen néha egy powernap, vagy délutáni alvás sokat segíthet, viszont fontos az, hogy ezt kordában tartsuk! Mindenképpen állíts be több ébresztőt is, máskülönben könnyen megeshet, hogy az egész délutánt átalszod, és amire feleszmélsz, már elment a nap, miközben te semmit se tanultál! 

4. Ha tanárok online küldik a tananyagot, vagy csak a Google Classroom-ban van fent a tankönyv, akkor??

Természetesen ilyenkor elkerülhetetlen az, hogy a számítógépet, vagy a táblagépedet használd. Viszont nagyon tudatosnak kell lenned! Táblagép esetén kapcsolj be egy ne zavarjanak módot, így minden olyan értesítés, ami megzavarná a koncentrálásodat, be se fog érkezni, számítógép esetén, pedig nagyon figyelj, hogy még véletlenül se ess kísértésbe, és ne nyiss meg más ablakot a böngészőben! DE. A technológia nem az ellenségünk, ezt megmutatta az elmúlt pár hónap is, ha okosan használjuk a jelenlegi helyzetben szuper dolgok hozhatóak ki belőle! Így természetesen a tanuláshoz is bátran használd! Keress olyan dolgokat, amelyek segítenek könnyebben és gyorsabban elsajátítani a tananyagot, hiszen ez a lényeg, mindegy, hogy milyen eszközt használsz! 

Vannak nagyon jó trükkök, sőt, nem trükkök, appok, arra, hogy hogyan tudj koncentrálni a tanulásra! Nekem eddig a Forest és a Focus Keeper tetszett legjobban, ezeket ajánlom nektek is, az én esetemben nagyon hasznosak voltak, főleg akkor, amikor már kicsit megcsúsztam a feladataimmal! A time menedzsmentről nagyon sokan írtak már korábban, és természetesen, amióta megváltozott a világ, azóta még többen, nekem ez a cikk volt a legszimpatikusabb. Tudom, ez elsősorban egyetemistáknak szól, viszont nagyon sok dolgot már iskolás korodban alkalmazhatsz, így a későbbiekben ezzel már egyáltalán nem lesz problémád!

TARTS KI! 

A mostani helyzet, nektek, sulis diákoknak különösen nehéz. Ott vagytok maszkban napi több órát az iskolában, mindenki döntéseket hoz a fejetek fölött, és ami szerintem ennél is rosszabb, hogy senki nem tud konkrétan semmit. Senki nem tudja, hogy ez az állapot (tehát, hogy fizikailag jártok iskolába) meddig marad így, senki se tudja, hogyha tényleg online fog folyni az oktatás, az milyen lesz, és senki se tudja, hogy hogyan lenne jó, jobb mindenkinek (vagy csak nem akarják tudomásul venni?). Nem fog ez a helyzet örökké tartani, de ameddig még nem változnak a dolgok, mindenképpen tartsatok ki, és próbáljátok a maximumot kihozni a dolgokól!

Természetesen a fentebb leírtakat én is diákoktól, szülőktől hallottam, de szívesen fogadnék még több sztorit, akár személyes történetet, amelyben elmesélitek, hogy hogyan változott meg az életetek, milyen akadályokba ütköztök, és mi az, ami nehézséget okoz nektek. Én pedig igyekezni fogok megoldást találni rá, esetlegesen szakemberekkel konzultálni az ügyben! Kíváncsi vagyok tuti tippekre, illetve arra, hogy esetleg van-e olyan módszer, ami már bevált-e nektek!

A cikk eredetileg a Hoppipolla blogon jelent meg!

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek