Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

11 lej lesz az üzemanyag? Uzsgyi, tankoljunk fel!

Tegnap Armageddonhoz hasonló állapotok uralkodtak az utakon. Történt ugyanis, hogy egy távoli benzinkúton megemelték az üzemanyag árát, ennek pedig híre is ment hetedhét országon. A Fake news iskolapéldáját láthattunk

A mostani helyzet is azt mutatja, hogy hatalmas a bizalmatlanság és a pánik. Történt ugyanis, hogy felröppent a hír, amelyet fotóval dokumentáltak, hogy drágulni fog az üzemanyag, hiszen van már olyan töltőállomás, ahol 11 lejbe mérik az gázolajat.

Valahogyan így képzelhették el az emberek a szituációt

A hülyeség pedig a fénynél is gyorsabban tud terjedni, főleg egy olyan sarkalatos témában, mint az üzemanyag ára, aminek a növekedésétől mindenki nagyon tart. Ezért mindenki mentette a menthetőt, hiszen ki szeretne holnaptól 11 lejes üzemanyagra ébredni?!

Az emberek pedig autó ültek és beálltak a sorba… Úgy, ahogyan azt nekem a szüleim mesélték a kommunizmus ideje alatt. Hosszú sorok alakultak ki mindenhol, Kolozsváron például az esti órákra majdnem a teljes forgalom megbénult, ami nem kis teljesítmény.

Akadtak olyanok, akik utánfutóval érkeztek, tele edényekkel, hogy a lehető legtöbb üzemanyagot be tudják tárolni. Akadt olyan is, aki ráfázott, mert kiborult a teljes üzemanyag (nem is beszélve ennek a környezeti hatásáról, ami legalább ugyanekkora).

Persze elérkezett a másnap reggel, ami iszonyú kellemetlen volt, hiszen kiderült, hogy egy bolond százat csinál alapon, a hír nem volt igaz, de az emberek bedőltek.

Ez pedig nagyon illusztis történet lett így!

Az emberek ugyanis inkább hisznek a Facebookos pletykáknak, mint a több (akár tíz) éve működő, ellenőrzött médiának. Ez pedig ilyen helyzeteket idéz elő.

Fontos, hogy több forrásból informálódjatok egy ilyen hír esetén. A legtöbb hírportál, mint a Digi24, a HotNews és társai, amelyeknek több százezres követőjük van, ezzel biztosítva magatokat arról, hogyha a Facebookon ágyú dördül, akkor az még konkrétan nem azonos mindazzal, ami a valóságban történt. A hiteles források megválasztása elengedhetetlen az ilyen nehéz időkben, főleg úgy, hogy gyakorlatilag az egyik legértékesebb dolog az az információ. Ha megfelelő mennyiségű információval rendelkezel, akkor gazdag vagy.

Fontos a kritikus szemléletmód, hiszen gyakran ez dönti el azt, hogy milyen lesz a napod, heted, hónapod. Ráadásul mindannyian befolyásoljuk más emberek véleményét, tehát ha egy álhírt kezdesz el megbeszélni a többiekkel, akkor jó eséllyel, te magad is egy álhír hordozójává válsz, amit szerintem senki szeretne. Ellenkező esetben azonban, ha megfelelő forrásokból gyűjtesz adatokat, te magad is véleményvezér lehet olyan tekintetben, hogy befolyásolod azt, hogy másoknak mit hiszel el, esetleg felnyitod a szemüket arra, hogy nem teljesen úgy történnek a dolgok, ahogyan ők azt elképzelik.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek