Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A metánkibocsátás mérsékelésére bevezetendő új uniós szabályok ésszerűsítését kérte Brüsszelben Tánczos Barna

A metán- és ammóniakibocsátás mérséklésére bevezetendő új uniós szabályok ésszerűsítését kérte a környezetvédelmi miniszterek tanácsának brüsszeli ülésén Tánczos Barna tárcavezető – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

Az új szabályok szerint az állattenyésztő gazdaságok kötelesek lesznek a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával mérni, jelenteni és csökkenteni a metán- és ammóniakibocsátásukat. Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy ez a kötelezettség a legkevesebb 150 állategységnyi haszonállatot tenyésztő gazdaságokra terjedjen ki.

A környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint a tanács csütörtöki ülésén Tánczos Barna kifejtette: az állattenyésztés során keletkező metán és az ammónia káros hatása a környezetre vitathatatlan, azonban az állatfarmokra vonatkozó új szabályok bevezetése további költségekkel jár.

Arra hivatkozva, hogy a mezőgazdasági ágazat a különféle válságok miatt amúgy is nehéz helyzetben van, Tánczos azt kérte a miniszterek tanácsán, hogy valamennyi az állategység-kategória esetében magasabb küszöbértéket fogadjanak el, hosszabbítsák meg az átmeneti időszakot és vonják ki a külterjes gazdaságokat az irányelv előírásai alól.

‘Az Európai Unió jogszabályai nem jelenthetnek elviselhetetlen terhet a gazdák számára! Nem hozhatják hátrányos helyzetbe őket, akkor amikor a zöld átmenetről beszélünk. Kiegyensúlyozottabb és koherensebb környezetvédelmi jogszabályokat kell alkotnunk az EU szintjén azért, hogy azok ne jelentsenek plusz adminisztratív terheket a gazdák számára’ – idézte a közlemény a környezetvédelmi minisztert. 

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek