Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A tél itt kopogtat az ajtón: Így készítsd fel autódat a téli időjárásra (4 fontos lépésben)

November végén, december elején szokás szerint be szokott köszönteni a téli idő. Ez pedig nem csak a természet, hanem az autóink számára is fontos időszak.

Gumicsere!

Talán a legelső, és igen fontos teendőnk a gumiabroncsok lecserélése. A nyári abroncsok 7 fok alatti hőmérsékleten keménnyé, rideggé válnak, a tapadásuk nagymértékben lecsökken, ami jelentős balesetveszélyt hordoz magában. Ezzel szemben a téli gumik eltérő anyaghasználatuknak és mélyebb, speciális mintázatuknak köszönhetően biztonságos közlekedést garantálnak téli körülmények között is. Fontos tudni, hogy 4 mm-nél kisebb profilmélység esetén a téli gumi teljesítménye nagymértékben romlik. A sokat hangoztatott 1,6 mm-es minimum profil a nyári gumikra vonatkozik, a télit semmiképp sem szabad ennyire lekoptatni!

Fagyálló folyadék!

Két másik, szintén kiemelt dolog a fagyálló és az ablakmosó ellenőrzése, illetve cseréje. A fagyálló nyáron a motor hűtését végzi, télen viszont fennállhat a veszélye, hogy megfagy, ezt mindenképp el kell kerülnünk. Mielőtt jönnének a komolyabb hidegek, egy benzinkúton pillanatok alatt megmérik a fagyáspontját. Egyúttal ellenőrizzük a folyadékszintet is, ha szükséges, akkor töltsünk utána, és 5 évente érdemes egy teljes cserét végrehajtani. Ügyeljünk rá, hogy csak az előírt szabvány(ok)nak és mennyiségnek megfelelő folyadék kerüljön az autónkba.

HÓÓÓ!

Már novemberben is találkozunk mínuszokkal reggelente, az egyre hűvösebb levegővel pedig előbb-utóbb a havazás is megérkezik. Reggel a vastag hólepelbe burkolt autó letisztása könnyű feladat, ha van nálunk egy jó hókefe, ami akár teleszkópos nyéllel és jégkaparóval is rendelkezik. Ha csak sima jég van az üvegekre fagyva, egy szimpla jégkaparó is megteszi, a fázósabbaknak a kesztyűs változatot ajánljuk. Aki még könnyebb megoldásra vágyik, annak a jégoldó spray lesz a kedvence. Néhány fújás a szélvédőre, a többit elvégzi az ablaktörlő. Még erre sincs szükség, ha szélvédőtakarót használunk. Reggel csak levesszük az ablakról és máris tiszta a kilátás. Ezeket a kiegészítőket érdemes minél hamarabb, a valódi tél beköszönte előtt beszerezni, a Bárdi Autó kirendeltségein és a webshopban mindegyiket készletről, azonnal megvásárolhatjátok.

Vigyázz, néha befagy az ajtó!

Az újabb autók nagy részében van központi zár, de ezeknél is elfordul, hogy épp lemerül az elem és kulccsal kell nyitni az ajtókat. Az ajtózár befagyását könnyen megelőzhetjük a zárjégoldó használatával, ami egyben kenésre is alkalmas, tehát már az első fagyok előtt érdemes befújni a kulcsnyílást. Ezt semmiképp se tároljuk az autóban, mert befagyott zárral nehéz hozzáférni. Óvatosan nyissuk az ajtókat, mivel a hidegben könnyen egymáshoz fagyhatnak az ajtó gumitömítései. Ilyenkor egy óvatlan mozdulattal tönkre is tehetjük ezeket, a cseréjük pedig elég költséges művelet. Ezt elkerülhetjük, ha bekenjük a gumikédereket szilikonos ápolóval, ami megakadályozza az összefagyást, egyúttal ápolja is a kédereket.

Ha erőtlenül köhécselne az autó…

Végre helyet foglalunk az autóban, jöhet is a motor beindítása. Normál esetben ez pár másodpercet vesz igénybe, a bajok akkor kezdődnek, ha erőtlen köhécselést hallunk a motortér felől. Legnagyobb eséllyel a lemerült vagy túlságosan gyenge akkumulátor a bűnös. Ekkor jöhet a köznyelvben bikázásnak hívott művelet, amihez szükségünk lesz egy indítókábelre és egy másik autósra, aki segít nekünk egy energiát adni. Figyeljünk a csatlakoztatási sorrendre és a helyes bekötésre, ha ez megvan, akkor kb. 2 perc alatt megvagyunk és autónk immár járó motorral készen áll az indulásra. A mínuszokban elég sok idő, mire a motor bemelegszik és lesz rendes fűtés, viszont addig sem kell megfagynunk. Ma már bármelyik autóba tehetünk utólag is ülésfűtést, a melegítő betét pár mozdulattal az ülésre rögzíthető és csak egy 12 voltos csatlakozó kell a működéséhez.

Természetesen még kismillió probléma szembejöhet veled, amikor az autó használatáról van szó télen, de ezek azok a központi dolgok, amelyekre érdemes a legjobban odafigyelni, illetve amelyeket a legkönnyebben is le lehet küzdeni.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek