Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az Európai Bizottság Románia, Horvátország és Bulgária felvételét kéri a schengeni övezetbe

Az Európai Bizottság kedden megismételte arra vonatkozó ajánlását, hogy Horvátországot, Bulgáriát és Romániát vegyék fel a schengeni térségbe, mivel a schengeni rendszer helyzetéről szóló 2022. évi jelentés szerint ezek az országok teljesítették a csatlakozás valamennyi kritériumát – derül ki az EB honlapján közzétett tájékoztatásból.

Az Európai Bizottság első ízben tett közzé jelentést a schengeni rendszer helyzetéről, miután tavaly kidolgozta a schengeni övezetre vonatkozó stratégiáját.

A jelentés ’emlékeztet a schengeni térség kiteljesítésének fontosságára, és felszólítja a Tanácsot azon határozatok elfogadására, amelyek lehetővé teszik Horvátország, valamint Románia és Bulgária számára a térséghez való hivatalos csatlakozást, tekintettel arra, hogy ezek az országok valamennyi kritériumot teljesítették. Ugyanez vonatkozik majd Ciprusra is a vonatkozó schengeni értékelési folyamat sikeres lezárását követően’ – olvasható az EB tájékoztatásában.

A schengeni rendszer helyzetéről szóló jelentés alapul szolgál majd az európai parlamenti képviselők és a belügyminiszterek megbeszéléseihez a június 2-i schengeni fórumon, illetve a Schengen Tanács június 10-i soron következő ülésén.

A jelentés felsorolja a 2022-2023-as időszakra vonatkozó kiemelt intézkedéseket, amelyekkel országos és európai szinten egyaránt foglalkozni kell, így például a következőket: a határigazgatás új informatikai architektúrájának és interoperabilitásának megvalósítása; a határokon átnyúló együttműködési eszközök teljes körű kihasználása; valamennyi utazó szisztematikus ellenőrzésének biztosítása a külső határokon; annak biztosítása, hogy a Frontex teljes mértékben kihasználja a megbízatása által kínált lehetőségeket; minden tartós belső határellenőrzés megszüntetése; a felülvizsgált Schengeni határellenőrzési kódex elfogadása.

A belső határellenőrzések nélküli schengeni térség az európai integráció történelmi vívmánya. 1985-ös létrehozása óta a schengeni térség emberek millióinak mindennapjait változtatta meg. Közel 1,7 millió polgár dolgozik a lakóhelyétől eltérő schengeni államban. Az emberek a schengeni térség által biztosított szabadságok mentén szervezik életüket: naponta 3,5 millió ember utazik a schengeni államok között – derül ki a közleményből.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek