Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az ukrajnai román kisebbség problémáiról is egyeztetett Klaus Iohannis az ukrán elnökkel

A fekete-tenger térség biztonsági helyzetének ‘aggasztó alakulásáról’ és az ukrajnai román kisebbség problémáiról egyeztetett kedden Klaus Iohannis államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének harmincadik évfordulóján.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Románia elnöke kifejezte készségét a kétoldalú együttműködés bővítésére a gazdaság, a kereskedelem, az úthálózat összekapcsolása, a határokon átnyúló együttműködés, valamint a kultúra területén.

Iohannis közölte, hogy támogatja az Ukrajna uniós perspektívájáról szóló közös nyilatkozat véglegesítéséről szóló tárgyalások folytatását, ugyanakkor részletesen kitért az ukrajnai román kisebbség jogaival kapcsolatos problémákra, különös tekintettel a nyelvi identitásuk megőrzésére.

Az államfő ismételten tájékoztatta tárgyalópartnerét a román félnek arról elvárásáról, hogy a román nyelv és az úgynevezett ‘moldovai nyelv’ azonosságának 2021 áprilisában történt Kijev általi elismerése után Ukrajna hivatalosan is ismerje el, hogy a ‘moldovai nyelv’ nem létezik.

Iohannis üdvözölte, hogy tavaly szeptemberben a kisebbségi ügyekkel foglalkozó román-ukrán vegyes bizottságban titkári szinten újraindultak a tárgyalások. Olyan konkrét eredmények elérését szorgalmazta minél rövidebb időn belül, amelyek lehetővé teszik egy új egyezmény aláírását, illetve a testület munkájának a folytatását.

A telefonos megbeszélésen az ukrán elnök elmondta: megérti, hogy a román felet foglalkoztatják az ukrajnai román kisebbség jogai, és kifejezte készségét a közösség problémáinak megoldására – közölte a román elnöki hivatal.

A két államfő a telefonos egyeztetésen “mélyreható” eszmecserét folytatott a térség biztonsági helyzetéről is.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek