Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bulgária alelnöke Észak-Macedónia uniós csatlakozásáról: Szomszédunk nem teljesítette a bolgárok kisebbségi jogaival kapcsolatos feltételeket

liana Iotova, a Bolgár Köztársaság alelnöke vasárnap az Arad megyei Vingára látogatott, ahol részt vett a bolgár közösség ünnepségén, többek közt a vingai római katolikus templom felszentelésének 130. évfordulója alkalmából szervezett eseményen.

Az alelnök asszonyt arról kérdezték a jelenlévő újságírók, hogy Bulgária milyen feltételek mellett támogatná Észak-Macedónia csatlakozását az Európai Unióhoz.

‘Hónapok óta kérjük nyugati partnerünket, nevezetesen az Észak-macedón Köztársaságot, hogy az Európai Unió többi országához hasonlóan tartsa tiszteletben a bolgár etnikumúak jogait, de sajnos az Észak-macedón Köztársaság eddig nem teljesítette kéréseinket. Ez a feltétel tehát meglátásunk szerint nem teljesült’ – felelte Iliana Iotova.

Egy másik feltétel az volt, hogy az észak-macedóniai iskolai történelemtankönyvek ne ferdítsék el a valóságot, hanem korrekt módon ismertessék a történelmi eseményeket, jelenleg ugyanis ezekben a tankönyvekben nagyon sok hamis és a bolgár népet negatív fényben feltüntető állítás olvasható. ‘Mi azt kértük, hogy ezeket vegyék ki’ – tette hozzá a Bolgár Köztársaság alelnöke.

Harmadik feltételként azt szabták meg, hogy Észak-Macedónia oldja fel a kommunista rendszer archívumainak titkosságát, azok ugyanis valószínűleg bizonyítékokat rejtenek a bolgár kisebbséggel szemben elkövetett visszaélésekről.

Iliana Iotova emlékeztetett, hogy Bulgária és Románia egyszerre csatlakozott az Európai Unióhoz, és ezt a lépést annak köszönhették, hogy eleget tettek egy sor szigorú feltételnek.

‘Mi most semmi mást nem kérünk a szomszédainktól, csak azt, hogy ők is tegyenek eleget ugyanazoknak a kritériumoknak, amelyeknek mi is eleget tettünk’ – jelentette ki a bolgár alelnök.

Forrás: Agerpress.ro

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek