Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ciucă: az antiszemitizmus, a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd egyre inkább jelen van a közéletben

Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken kijelentette, hogy a holokauszt kemény leckéje újra és újra emlékeztet arra, hogy mi történik akkor, ha a többség nem foglal állást a ‘társadalom számára mérgező eszméket’ hirdető egyének vagy csoportok ellen.

A kormányfő a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából mondott beszédet a bukaresti Korál zsinagógában szervezett eseményen. Kifejtette, hogy 1945. január 27. a holokauszt szörnyű bűntetteinek és borzalmainak végét jelentette, de egyben egy olyan világ kezdetét is, amelyet örökre megsebzett a történtek miatti bűntudat.

‘Ugyanakkor az emberiség vállalta azt a küldetést, hogy újjáépítse az emberiségbe és alapvető értékekbe vetett reményt és azt, hogy szüntelenül tisztelegjen az áldozatok emléke előtt és támogassa a túlélőket’ – tette hozzá.

Ciucă szerint a holokauszt leckéje újra és újra emlékeztet arra, hogy mi történik akkor, ha a többség nem foglal állást a ‘társadalom számára mérgező eszméket’ hirdető egyének vagy csoportok ellen, akik ‘felborítják a békés együttélés egyensúlyát’. ‘De nem szabad elfelejtenünk azokat a bátor romániaiakat, akik – Elie Wiesel szavaival élve – saját életüket kockáztatták, és megmentették nemzetük becsületét azzal, hogy szembeszálltak polgártársaik elnyomásával és meggyilkolásával’ – jelentette ki.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a román állam két évtizeddel ezelőtt kezdte meg a holokauszt során történtek felvállalását. Szerinte a holokausztoktatás és -kutatás, valamint az antiszemitizmus elleni fellépés terén elért eddigi romániai eredmények figyelemre méltóak.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az alapvető értékek védelméért és a befogadó társadalom megerősítéséért folytatott küzdelemnek nem szabad lankadnia, mert az antiszemitizmus, a szélsőségesség és a gyűlöletbeszéd egyre inkább jelen van a közéletben.

Ciucă szerint ezek a jelenségek aláássák a demokratikus értékeket és a jogállamiságot. ‘Továbbra is (…) fellépünk ezekkel a megnyilvánulásokkal és azokkal szemben, akik háborús bűnösöket dicsőítenek. Nem engedhetjük a történelem meghamisítását vagy a holokauszt jelentőségének lekicsinylését. Vannak eszközeink a demokráciánk megvédésére, és az összes felelős hatóságnak végeznie kell a munkáját. A mérgező magatartást büntetni kell, és a jogszabályokat következetesen végre kell hajtani. Az oktatás, a kritikus gondolkodás és a történelem hiteles, idealizálás nélküli megismerésének előmozdítása szintén prioritás’ – fogalmazott beszédében a miniszterelnök.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek