Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Egyszerű indítvány: az USR Cîmpeneaut teszi egyedüli felelőssé az oktatás helyzetéért, a miniszter 10-est ad a demagógiából a kezdeményezőknek

A képviselőház hétfő ülésén megvitatta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, melynek a Miniszter. Katasztrófa. Jövő nélküli oktatás címet adták.

Az alsóház házbizottságának döntése értelmében az indítványról szerdán szavaz a plénum.

A hétfői ülést Marcel Ciolacu képviselőházi elnök vezette.

Az indítvány szövegét, amely Sorin Cîmpeanut teszi egyedüli felelőssé a ‘romániai oktatás katasztrófális helyzetéért’, Cristian Brian USR-s képviselő olvasta fel a plénum előtt.

A plénum előtt tartott beszédében Sorin Cîmpeanu kijelentette, hogy az indítvány minden kezdeményezőjének 10-est ad ‘demagógiából’. Kifejtette, az USR ‘számtalan kezdeményezést nyújtott már be, amelyek célja az volt, hogy leromboljanak minden konstruktív kezdeményezést az oktatásban”. Hangsúlyozta azonban: bízik benne, hogy sikerül összefogni és elérni, hogy az oktatási rendszer túllendüljön a jelenlegi ‘minimális ponton’.

Cătălin Drulă, az USR ügyvivő elnöke az indítvány vitáján kijelentette, az oktatás nem is lehet máshol, mint a mélyponton Sorin Cîmpeanuval a “kormányrúdnál’, aki ‘egy váll-lapos szocialista koalíció minisztere’.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Onuţ Valeriu Atanasiu kifejtette, az USR-nek mindig lehetőségében állt elősegíteni az oktatás reformját, de biztosan ‘túl bonyolultnak tartották a felelősséget és az esetleges kudarcokat felvállalni’.

Natalia Intotero szociáldemokrata képviselő, az alsóház oktatási bizottságának elnöke is kifejtette felszólalásában, hogy bár az USR kormányon volt, ‘egyetlen területen sem voltak megvalósításai’. Nyomatékosította, nem igazságos, és nem lehet egyetlen személyt hibáztatni az oktatási rendszer hiányosságaiért.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke bejelentette, az AUR-os képviselők nem fogják megszavazni az egyszerű indítványt, mivel szerinte azt csak ‘gúnyolódásból’ kezdeményezték. Hozzátette, ő semmi hasznát nem látja Sorin Cîmpeanu leváltásának, mert bárki jön is a helyére, az oktatási rendszer problémái továbbra is megmaradnak.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő kijelentette, több érv is szól amellett, hogy Sorin Cîmpeanu tisztségében maradjon, és ezek egyike a kisebbségi oktatás stabilitása, amelyért a tárcavezető ‘piros pontot érdemel’.

Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője elmondta, a frakció a vártnál jobban együtt tudott működni Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel a 20 évnyi ‘patthelyzet után’. Nyomatékosította, végre sikerült majdnem teljes egészében megoldani az anyanyelvű tankönyvek kérdését.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek