Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elsőfokú árvízriasztás vasárnap délig az ország délnyugati részében

 Vasárnap délig érvényes elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást adott ki pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) a délnyugati országrész több folyójának vízgyűjtő medencéjére.

A hidrológusok szerint péntek este 11 órától vasárnap délig az eddig leesett és a továbbiakban előrejelzett csapadék nyomán nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Béga (Temes megye), Pogányos (Krassó-Szörény megye), Berzava, Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes megye) és Karas (Krassó-Szörény megye).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzése szerint az ország nagy részében vasárnap délutánig mérsékelt havazásra és a szél erősödésére, 26 megye hegyvidékén pedig sűrű havazásra és hóviharokra lehet számítani.

A prognózis szerint péntek 10 órától vasárnap 18 óráig az északnyugati régiókban kezdődő havazás fokozatosan kiterjed az ország nagy részére. Helyenként friss hóréteg képződik, főként a magasan fekvő területeken. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-30 litert négyzetméterenként, főként a nyugati országrészben.

Ugyanakkor péntek 20 órától vasárnap 18 óráig az ország 26 megyéjében 1800 méter fölött 80-90 km/h-nál nagyobb sebességű szél és hóviharok várhatók, a látótávolság csökken. A sárga jelzésű figyelmeztetés szerint a Déli-Kárpátok nyugati részében lehulló csapadékmennyiség eléri a 30-40 litert négyzetméterenként.

A sűrű havazásra vonatkozó riasztás a következő megyéket érinti: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Buzău, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek