Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ha nem akarsz buszozni akkor válaszd az elektromos rollert?

Egyetemre robogok az újonnan vásárolt elektromos rolleremmel. Meglehetősen szkeptikus voltam a rollerek kapcsán. Mindig is úri huncutságnak találtam őket, nem gondoltam azt, hogy reálisan és főleg pozitívan tudják befolyásolni az ember életét. Mindaddig ez így is volt, ameddig rájöttem, hogy a tömegben nem szeretnék buszozni, azonban az autó számomra nem opció (nincsen jogosítványom).

Kezdjük azzal, hogy…

Jelenleg egy jobb teljesítménnyel bíró elektromos roller nagyjából 2000 lej környékén van. Ez pedig nem kevés pénz, összehasonlításképpen: a buszjegy Kolozsváron 3 lejbe kerül, tehát 667 alkalommal tudsz buszozni ebből a pénzből, vagyis egy éven keresztül 1,8 napnyi buszozásba kerül. Leegyszerűsítve: egy évig télen-nyáron buszozhatsz ebből a pénzből.

A legnagyobb fegyvertény, az az, hogy télen vagy nagy esőben egyáltalán praktikus a roller. Ilyenkor nem is ajánlott használni, mert balesetveszélyes, illetve az aksijának sem tesz annyira jót.

A másik nagyon fontos info, hogy az évek során az akkumulátorok folyamatosan veszítenek erejükből, vagyis egy ilyen roller szerinte, három-négy év használat után már jelentősen kevesebb kilométert tudunk vele megtenni, mint eredetileg.

Kényelem vs pragmatikum:

Sokszor felróják, hogy az elektromos rolleresek idióták. Természetesen ez csak egy újabb általánosítás, egy újabb sztereotípia, egyáltalán nem igaz, egyáltalán nincsen erre nézve senkinek se statisztikai adata. Az azonban igaz, hogy rolleresként jelentősen veszélyesebb az élet, mint buszozás közben vagy autósként. Rosszabb esetben, bukósisakot sem hordasz és akkor a fejre esés lehetőség még magasabb.

Praktikum szempontjából amúgy meg kikezdhetetlen a történet, ott van veled a roller, oda viszed, ahova csak akarod, össze lehet csukni és egyáltalán nem olya rémisztően nehéz, hogy emiatt úgy dönts, végül mégis inkább más járművel mennél el A-ból B-be.

Akkor végül a lényeg: busz vagy roller?

Bár én egyáltalán nem bánom, hogy végül vásároltam egy rollert, amennyiben nincsen 2000 lejed, amit könnyen elkölthetnél erre, úgy azt ajánlom, hogy maradj a buszozás lehetőségénél. Nem tud annyival többet adni egy elektromos roller, mint amennyivel több anyag befektetést igényel a történet. Ráadásul, ahogyan azt fentebb is mondtam már, nem minden esetben a legjobb döntés az elektromos roller, számtalanszor megeshet, hogy úgy is buszoznod kell, mert egyszerűen az időjárás okozta akadályoknak nem tudsz a rollerrel eleget tenni.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek