Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Igaznak bizonyulnak az összeesküvés elméletek?

Igaznak bizonyulnak az összeesküvés elméletek?

Valószínűleg mindannyian találkozunk összeesküvés elméletekkel, amelyek legtöbbször olyan mélységekbe ereszkednek, olyan értelmetlen alappal rendelkeznek, hogy bele sem merünk gondolni, hogy hogyan láttak ezek napvilágot. A Konspirációs korporáció (Inside job) nevű animációs sci-fi sorozat pont ezekre a világot körüljáró teóriákra alapozva jött létre. 

A mű 2021-ben indult a Netflixen, és azóta megjelent a második évada is, amely szintén nagy sikernek örvend. Az alkotást Shion Takeuchi író, animátor, showrunner, producer rendezte, aki korábbi munkái közt tudhatja a Gravity Falls vagy a Parkműsor (Regular Show) szintén animációs műsorokat. Takeuchi-t kétszer is jelölték Annie díjra a megjelenített animációs képek kiválóságáért 2016-ban és 2017-ben. 

A sorozat alapgondolata, hogy minden teória igaz. Igen, mindegyik, kezdve azzal, hogy a gyíkembereknek hatalma van felettünk, át azon, hogy az Illuminátus titkos társasághoz tartozik a hírességek zöme, egészen addig, hogy az alufólia sisak megvéd az űrlények és a különböző sugarak ellen. Ezeken kívül persze még számos hasonló megjelenik a két évad során. A sorozatban a földet egy árnyéktanács irányítja, amelynek a Cognito Inc. nevű vállalat nyújt segítséget. Főleg abban, hogy úgy tűnjön, hogy a világot nem az árnyéktanács irányítja, hanem minden véletlenül, eltervezés nélkül történik. A feladatuk tehát, hogy eltussolják, az összeesküvés elméletek valóságát. A mű középpontjában Reagan Ridley egy feltaláló lány áll, akinek az apja, Rand Ridley korábban a vállalat egyik vezetője volt. Reagan roppantul tehetséges a munkájában, viszont a szociális készségei nem a legkifejlettebbek, így elég sok kínos szituációba keveredik az összesen 18 rész alatt. 

Reagan mellett még állandó karakterekként jelennek meg Brett, a mindig mosolygós, a megtestesült boldogságot és pozitivitást sugárzó „igenember”, Gigi, a vállalat médiaguruja, Glenn a Cognito Inc. volt katonai parancsnoka, Magic Myc egy gondolatolvasó gomba a földkéreg belsejéből, valamint Andre Lee biokémikus, akinek számos függőséggel rendelkezik. Ezek mellett szerepet kap az USA elnöke, a vállalat jelenlegi vezérigazgatója, JR, vagy például Atkinson, egy mesterlövész, aki lelőtte John F. Kennedy elnököt. 

Pozitívumként említem a mű magyar szinkronját, ami – azért valljuk be, nem mindenhol sikerül a legjobban – itt kellemesen hallgatható, és össze lehet egyeztetni a megszólaló hangot a látott karakterrel. Főhősünk hangját eredeti angol nyelven Lizzy Caplan adja, magyar szinkronnal pedig Mikecz Estilla.

A sorozat a társadalom kifigurázásával – alkalmanként görbe tükröt állítva elé – mutatja be az összeesküvés elméletek sokaságát, azok elborult mivoltát, ötvözve egy munkahelyi sitcom bemutatásával. Nem egy nehezen fogyasztható alkotás, tökéletes választás, amikor egyszerűen ki akarjuk kapcsolni az agyunkat. 

Inside Job

A kép forrása: The Hollywood Reporter (https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-reviews/inside-job-2-1235034269/

Tornai Anett

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek