Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Így oszd be a pénzedet, ha jót akarsz magadnak!

Itt a vállság a nyakunkon! Gyakorlatilag bármerre mész, ezt hallod. Válság? Dehát jóformán eddig sem tudtam kijönni a pénzemből, hogy lehet ez még ennél is rosszabb?

Itt a vállság, de a bőrünkön még csak most kezdjük el érezni…

Tudom, hogy ezzel nem mondtam nagy újdonságot, de ez tény. Az infláció okozta árnövekedéseknek csak most kezdtük el meginni a levét. Megdrágult az üzemanyag, az alapvető élelmiszerek ára is csillagokban van… A gáz, víz, villany árát még nem látjuk annyira konkrétan, hiszen a tél még hátra van. Beszéljünk erről jövő ilyenkor.

Még mielőtt azt gondolnátok, hogy bárkit is ijesztgeti szeretnék, tévedtek, dehogy. Én vagyok az egyik legnagyobb ellenzője annak, hogy a média félelmet keltsen az emberekben, ám fontos a lehető legnagyobb objektivitással beszélni arról, hogy bizony tényleg nem nézünk könnyű időszak elé. Igen, mi, akik eddig is alig jöttünk ki a pénzünkből, igen mi, akiknek már az albérlet kifizetése is egy komolyabb problémát jelentett. Az árnövekedés minket is ugyanúgy utol fog érni.

Dehát eddig sem jöttem ki a pénzemből, mi tévő legyek?

Bár tudom, viccesen hangozhat, és tudom, hogy kicsit blőd ötletnek is tűnik, de kezd el írni a lehető legnagyobb pontossággal a kiadásaidat. Fontos részleteibe menően megismerni azt, hogy mire is költünk pontosan. Lehet, hogy túlságosan sok hülyeséget vásárolunk, az is meglehet, hogy sokat járunk ki sörözni… Azt hiszem, hogy mindannyiunknak vannak quilty pleasurejei, amelynek megváltoztatása vagy lehetetlen vagy értelmetlen.

Nagyon rossz ötletnek tűnik, hogy mindenből egyenlőképpen lenyisszantsunk, hiszen az egészségünk megőrzése nagyon lényeges, legalább annyira, mint az, hogy néha-néha bele kell férjen a történetbe egy sör a barátainkkal.

Lásd reálisan a pénzügyeidet!

Nagyon sokan szerintem ott hibáznak, hogy nem látják reálisan a pénzügyeiket, szerintük nincsen akkora vész, mindegy, hogy nincsen meg a háromhavi tartalék (ugye az a minimumok minimuma, hogy a jelenlegi jövedelmed három havi összegét félreteszed…) a lényeg, hogy a lehető legjobban éljünk. Carpe diem. Hát nem.

A pénz egy nagyon egyszerű dolog, főleg ha számodra az csak egy eszköz a megélésre, túlélésre. Ha képes vagy kordában tartani a pénzed és tudatosan kezelni, akkor mindig lesz elegendő arra, hogy normálisan megélj. Ebben biztos lehetsz. Nem szükséges ahhoz különösebb pénzügyi ismeret, hogy megfelelőképpen bánj a pénzeddel, elég a józan paraszti logika, és kész is a csoda.

Nevetünk, nevetünk, de tényleg nem kell annyi húst enni…

Az egyik legdrágább élelmiszer egyértelműen a hús. Míg a nagyszüleink idejében teljesen elfogadott volt, hogy nem kell minden egyes nap húsnak kerülnie az asztalra, addig mostanra ezt teljesen elfelejtettük. Az erdélyi konyha szerves részeként kezeli a húst, gyakorlatilag senkinek eszébe sem jut az, hogy igen, lehetnek olyan napok, amikor valami zöldséges, főzelékes dolgot teszünk az asztalra a hús helyett. Pedig ez lehet a megoldás.

Jómagam abszolút húsevőnek nevezném magam, tudom, hogy ez a fajta magatartásom már-már kicsit beteges, de imádok húst enni. Az elmúlt időszakban (részben tudatosan, a meleg miatt, részben sporlásból), úgy döntöttem, hogy heti két-három alakalomnál többször nem eszek húst, vagy valami húsos valamit. Ezt eddig sikerült is betartanom, sőt, durvábbat mondok, meg is szoktam.

Bár elsőre elég kis tételnek tűnhet az, hogy nem vásárolsz annyi húst, de hidd el, nem csak a pénztárcád, az egészséged is megköszöni.

Tehát akkor mi a tuti tipp?

A tuti tipp az, amit szerintem mindenki tud, én csak gondoltam, hogy újra megismételem ebben a cikkben! A tudatosság, az odafigyelés. Több, mint valószínű, hogy nem fognak világmegváltó dolgok történni (sajnos), de kétségkívül sokkalta nyugodtabb leszel, hogy tudod, te irányítod a pénzedet és nem a pénzed téged.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek