Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Iohannis: nem tudjuk minden pénzünket az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására fordítani, és elhanyagolni a beruházásokat

A román állam nem fordíthatja minden pénzét az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök keddi sajtótájékoztatóján.

‘A kormány megteszi azt, ami jelen körülmények között lehetséges. És most ennyi volt lehetséges, hogy stabilizálja és 50 banival csökkentse az üzemanyagárat. A benzin és a gázolaj árát nem közvetlenül a kőolaj hordónkénti ára határozza meg. Külön piaca van a nyersolajnak, és külön a benzinnek és a gázolajnak. Most a benzin és a gázolaj mindenhol drágult, és nyilvánvalóan van összefüggés az olajár és a benzin, illetve a gázolaj ára között, de ez a kapcsolat nem annyira közvetlen, mint ahogy azt sokan remélték, hogy ha az olajár stabilizálódik, akkor automatikusan csökken a kútnál az üzemanyag ára” – fejtette ki az államfő.

Az állami büdzséből ‘nem lehet fedezni mindig minden egyes drágulást, mindenki számára’ – nyomatékosította.

‘Nem tudjuk minden pénzünket az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására fordítani, és elhanyagolni a beruházásokat. A beruházások szükségesek, mint ahogy a bérek kifizetése, az oktatás biztosítása, stb. is mind szükséges’ – magyarázta az államelnök.

Az élelmiszerválságra vonatkozó kérdésre Iohannis kifejtette, nem hiszi, hogy gondok lesznek Romániában az élelmezéssel, bár a nemzetközi áremelkedéseket megérezzük valamilyen formában. ‘Amikor eljön az ideje, a kormány közbe fog lépni’ – szögezte le. 

Forrás: Agerpress.ro

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek