Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Iohannis: Oroszország agressziója európai és transzatlanti szinten egyesített…

Florentina Peia, az AGERPRES hírügynökség különtudósítója jelenti: Klaus Iohannis elnök pénteken a litvániai Kaunasban hangsúlyozta az ukrajnai háború kapcsán az európai egység fontosságát, és rámutatott, hogy bár Oroszország agressziója európai és transzatlanti szinten egyesítette az országokat, fennáll a veszélye annak, hogy “a nemzetközi színtér polarizálódik és széttöredezik”.

‘Az egész nemzetközi közösségnek össze kell fognia, mert ez a háború nem Európa háborúja. Ez a háború minden bizonnyal az egész világot érinti az élelmiszer- és energiabiztonság, a gazdasági problémák, az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések akadályozása szempontjából. Tisztában kell lennünk azzal, hogy annak dacára, hogy Oroszország agressziója európai és transzatlanti szinten egyesített bennünket, a nemzetközi színtér polarizálódásának és széttöredezésének veszélyét is magában hordozza’ – mondta az elnök.

Iohannis Kaunasban, a Vytautas Magnus Egyetem által szervezett Az európai eszme című nemzetközi szimpóziumon szólalt fel, kifejtve, hogy az EU és a NATO szövetségeseivel és szomszédaival való kapcsolat ápolása mellett az egész világ országaival partneri kapcsolat kiépítésére kell törekedni.

Hangsúlyozta, az Európai Uniónak a világ harmadik legnagyobb gazdaságaként empátiát kell mutatnia nehézséggel küzdő partnereivel szemben, és támogatni kell az olyan kezdeményezéseket, mint az Ukrajnából induló exportot megkönnyítő szolidaritási folyosók. Románia több mint hétmillió tonna Ukrajnából származó gabona tranzitját tette lehetővé, és segítő hozzáállása a jövőben is megmarad az élelmiszerválságnak kiszolgáltatott országok védelmében.

Úgy vélekedett, a globális kapcsolatok megerősítése érdekében fel kell használni az olyan eszközöket, mint a szabadkereskedelmi megállapodások, partnerségek, vagy az olyan kiemelt uniós programokat, mint az Erasmus és a Horizont.

Iohannis arra figyelmeztetett, hogy Európának meg kell erősítenie gazdasági hatalmát annak érdekében, hogy ne sodródjon az orosz diskurzus és tekintélyelvűség irányába a demokrácia rovására. Ez befolyásolja majd a jövő geopolitikai térképét – szögezte le, hozzátéve, hogy a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok, a szabályokra épülő nemzetközi rend a helyes út a stabil, biztonságos és virágzó jövő felé.

Oroszország nemcsak Ukrajnát támadta meg, hanem Európa alapvető értékeit, mint a demokrácia, a szabadság, az emberi jogok és a jogok szuverén gyakorlása. Az Európai Unió szilárdan kiáll Ukrajna mellett az európai értékek védelmében, amint a Moldovai Köztársaság és Grúzia mellett is – hangsúlyozta Iohannis.

A litvániai Kaunas 2022-ben Európa Kulturális Fővárosa, ennek apropóján szervezték meg Az európai eszme nemzetközi szimpóziumot ezen a településen. Az eseményen részt vett Litvánia elnöke, Gitanas Nauseda, Lettország elnöke, Egils Levits, és Lengyelország elnöke, Andrzej Duda. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetet küldött a rendezvényre, és szintén videókonferencia formátumban szólalt fel Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is.

“Míg Putyin háborúja bezárta a kapukat az ukrajnai kulturális események előtt, addig önök megnyitották a kapukat az ukrán kultúra előtt (…) Mi továbbra is Ukrajna mellett fogunk állni, mert az ukránok reménykedve harcolnak egy jobb jövőért” – mondta Ursula von der Leyen.

Az ukrán elnök Európa egységéről beszélt. Emlékeztetett, hogy már 254 napja háború dúl hazájában, és noha az agresszió ‘kudarcra van ítélve’, Oroszországnak még vannak bomba-, rakéta- és fegyvertartalékai ahhoz, hogy naponta embereket gyilkoljon. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Európának most legfontosabb feladata az egység megőrzése, és meg kell szabadulnia az orosz gáztól való függőségétől, hogy Oroszország bevételei jelentősen csökkenjenek.

Zelenszkij nagyon fontosnak nevezte az energiaárak korlátozását. Úgy vélekedett, hogy a nyersolaj hordónkénti 60 dolláros ársapkájára vonatkozó javaslat inkább engedmény Oroszországnak; az általa kívánatosnak tartott ársapka hordónként 30 dollár lenne, amint azt a balti országok és Lengyelország javasolta.

Klaus Iohannis a nap folyamán litván, lett és lengyel hivatali kollégájával együtt részt vesz a NATO keleti szárnyának megerősítéséről, valamint Ukrajna és a Moldovai Köztársaság támogatásáról szóló csúcstalálkozón is.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek