Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jelentősen csökkent az influenzás és légzőszervi megbetegedésekkel kórházba kerülő gyermekek száma

Jelentősen csökkent az elmúlt hetekhez képest az influenzás és légzőszervi megbetegedésekkel kórházba kerülő gyermekek száma – nyilatkozta csütörtökön az AGERPRES-nek Dr. Mihai Craiu, a bukaresti gyermekegészségügyi intézet munkatársa.

A gyermekorvos ezt azzal magyarázta, hogy a hidegre forduló időjárás mérsékelte a környezet vírusterhelését, és az emberek sem mozdultak ki olyan szívesen otthonról, mint néhány héttel ezelőtt, amikor 18 fok volt odakint.

Dr. Mihai Craiu tájékoztatása szerint jelenleg átlagban 150 gyermek érkezik naponta a kórház sürgősségi osztályára, annyian, mint a járvány előtti időszakban, míg karácsony és újév között a számuk elérte a 250-et is.

Az orvos elmondta, hogy a járványszezon végén rendszerint a korábbiaknál súlyosabb esetek kerülnek a kórházba. Ezek általában azok a páciensek, akinek már volt egy-két korábbi vírusos megbetegedésük, ezért legyengült az immunrendszerük.

A szakember felhívta a szülők figyelmét arra, hogy vigyék kórházba a gyermeküket, ha a kiszáradás jeleit mutatja, ha nehezen lélegzik és megváltozik a testszíne, vagy ha a láza a szokásos lázcsillapítók hatására sem csökken.

Elmondta azt is, hogy az influenza elleni védőoltás beadása már késő azoknak a gyerekeknek, akiket még soha nem oltottak be, mivel 28 nap különbséggel, két alkalommal kell beadni a vakcinát. ‘Reméljük, hogy 28 nap múlva, február végén már csak szórványosan lesznek influenzás megbetegedések’ – jelentette ki Dr. Mihai Craiu.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a lázas, köhögő és tüsszögő gyermekek a tünetek első napjaiban ne járjanak iskolába. Hozzátette, hogy a vírusos betegségben szenvedő beteg elvileg csak a láz kezdetén fertőző, tehát egy hét után már járhat iskolába a gyerek, akkor is, ha köhög.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek