Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Klaus Iohannis államfő fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert

A Cotroceni-palotában fogadta kedden Klaus Iohannis államfő Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

A fogadtatáskor a román elnök azt mondta vendégének, tökéletesnek tartja a látogatás időpontját, egyrészt az Ukrajnában dúló háború miatt, másrészt azért, mert ‘fontos és nehéz döntéseket’ kell meghozniuk a NATO-n belül.

Antony Blinken azt felelte, jómaga is tökéletesnek tartja az időzítést, többek közt azért is, mert éppen 25 éve jött létre a két ország közötti stratégiai partnerség, ‘amely olyan módon fejlődött, amit akkoriban még Clinton elnök és Constantinescu elnök sem tudott volna elképzelni’. Hozzátette, sürgős és fontos regionális, sőt globális kérdéseket kell megvitatniuk. ‘Hálásak vagyunk, hogy Románia ilyen erős szövetséges és partner’ – mondta Blinken.

Az USA külügyminisztere a NATO-tagállamok külügyminisztereinek bukaresti értekezletére érkezett a román fővárosba, amelyet kedden és szerdán tartanak Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elnökletével.

Kedd reggel Blinken a román miniszterelnökkel együtt meglátogatta a Mi, a nép: 25 év stratégiai partnerség című kiállítást, amely a román és az amerikai nép közötti sokrétű kapcsolat témáját dolgozza fel.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek