Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Megeshet, hogy jövőre halasztják a parlamenti választásokat

El is készült az erről szóló törvénytervezet.

Ha már az alkotmánybíróság kedden úgy döntött, hogy nem csupán a kormánynak áll jogában kiírni a parlamenti választások időpontját – ahogy az az elmúlt 30 évben történt –, hanem a parlamentnek is, egyáltalán nem meglepő módon a törvényhozás él is a lehetőséggel: Adrian Dohotaru független képviselő már be is nyújtotta a szenátusban azt a törvénytervezetet, amely értelmében a kormány által december 6-ára kitűzött parlamenti választást jövő év március 14-ére halasztanák.

A bukaresti kormánypárti média szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) listáján parlamentbe jutott, baloldali nézeteket valló Dohotaru a Szociáldemokrata párt (PSD) vonzáskörébe került, és a tervezet valójában nem az ő ötlete volt, hanem a PSD-é, ő pedig csak stróman.

A PSD azért nem vállalta fel, hogy közvetlenül nyújtsa azt be, hogy ne közvetlenül őt érjék az esetleges bírálatok.

Persze a lóláb kilóg, Marcel Ciolacu pártelnök ugyanis csütörtökön este arról beszélt: ha lesz ilyen törvénytervezet, a PSD támogatni fogja.

Indoklásként azt hozta fel, hogy a kormány a járványhelyzetet figyelmen kívül hagyva veszélybe sodorja az embereket, csak azért, hogy minél hamarabb túleshessen a számára jó eredménnyel kecsegtető megmérettetésen.

Vasile Dîncu, a PSD országos választmányának elnöke pénteken megerősítette, hogy az egészségügyi helyzetre való tekintettel pártja támogatja a halasztást.

Az alkotmány értelmében a parlament mandátuma három hónappal hosszabbítható meg, ezt a mostani tervezet betartja.

A PSD nem véletlenül szeretné halasztani a választásokat: a közvélemény-kutatások a most még kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) toronymagas előnyét mutatják, a kormány ezért is szeretné minél hamarabb megtartani a választást, hogy többségbe kerüljön a parlamentben.

(Igaz, a vasárnapi önkormányzati választás eredménye azt mutatja, hogy az olló nem olyan széles a két párt között: a PNL a voksok 33, a PSD 31 százalékát kapta).

A szociáldemokraták a négy évvel ezelőtti választások nyomán a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkeznek, és alkalmi szövetségekkel a többséget is képesek biztosítani a maguk számára, ezzel pedig meg tudják keseríteni a kormány életét, hiszen minden kormánykezdeményezést megtorpedózhatnak a parlamentben, miközben a saját ötleteiket keresztülvihetik a törvényhozáson.

Ráadásul ha a PNL számára a minél korábbi választási időpont lenne az ideális, a PSD számára éppen ennek az ellenkezője. Abban reménykedik ugyanis, hogy a járványhelyzet, illetve az ország rosszabbodó gazdasági helyzete megtörik a kormány népszerűségét, és ha nem idén december elején, csak jövő márciusban kell választani, addigra megfordul a népszerűségi trend, és ismét ő kerülhet ki győztesen a parlamenti megmérettetésből.

Szóval ezerrel zajlik a taktikázás, és jelen állás szerint még mindig nem lefutott a meccs a két nagy rivális között.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek