Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Miért lesz jó, ha Románia csatlakozik a Schengeni egyezményhez?

Az elmúlt pár napban minden hír Romániáról szólt a Schengeni egyezményhez való csatlakozásáról. Konkrétabban arról, hogy ez meg fog-e történni vagy sem, illetve, hogy az Európai Parlament megszavazza nekik ezt, vagy sem.

Bár azt hiszem, hogy ilyen közel, mint most még sosem álltunk ahhoz, hogy Románia Schengen tagállam legyen, fontos azt is leszögezni, hogy a Schengenhez való csatlakozásához nagyban hozzájárult az is, hogy ezúttal Románia nagyon barátságosan és elfogadóan fogadta az ukrajnai háborús menekülteket.

De mi is az a Schengeni egyezmény?

AZ Európai Gazdasági Közösség öt tagja – Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság – által a Princesse Marie-Astrid nevű hajó fedélzetén aláírt megállapodás mindössze a részt vevő államok közötti közös határaikon gyakorolt ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről szólt. A megállapodás még csak egyszerűsítette a határátlépés formaságait, de már kilátásba helyezte a határok teljes lebontását is.

A megállapodást 1990. június 19-én kibővítették a Schengeni Végrehajtási Egyezménnyel, amely meghatározta a megállapodás megvalósításának folyamatát, egyúttal életképessé tette azt. A személyforgalom belső országhatárokon történő ellenőrzésének megszüntetésével párhuzamosan erősítették meg a részes államok külső határellenőrzésüket.

A megállapodás és az egyezmény végül teljes mértékben 1995-ben lépett hatályba az öt alapító, valamint Spanyolország és Portugália részvételével. Később más államok is csatlakoztak a schengeni övezethez (lásd alább). A jelenlegi schengeni határok összesen 26 országot érintenek.

Miért lesz jó nekünk, ha sikerül csatlakoznunk a Schengeni egyezményhez?

Természetesen a presztízs kérdésen túl számos hasznos praktikus és gazdasági vonzata is van a csatlakozásnak. Nem csak, mi, személyautósok vagy vonattal utazók, hanem az áruszállító gépjárművek sem, tehát ezzel energiát és időt tudnak megspórolni az országnak (és persze a környezetnek is). Emellett természetesen az adott ország fejlettségi mutatójaként is szolgál az, hogy a Schengeni övezet tagja az adott ország vagy sem.

És hát Románia jövőtől része lesz-e a Schengeni egyezménynek? Kiderül, de talán most van leginkább okunk reménykedni!

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek