Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ne csak a könyvben tartogassuk a szólás-közmondásokat!

Pár napja éppen valakivel beszélgettem, s közben egy hétköznapinak mondható közmondást használtam. Felfutott a szemöldöke… Ekkor döntöttem úgy, hogy összegyűjtök pár érdekes szólást, közmondást, amivel úgy tudunk valamiről, valakiről véleményt mondani, hogy az kevésbé lesz sértő. (Vagy kevesebben értik meg, amit mondunk…) 

Az első a kedvencem. Ezt bátran használhatjuk akkor, amikor valaki potyázna a kajánkból (mondjuk már sokadjára), és megelégeltük: Ebben ugyan nem kopik a fogad. (=Nem eszel belőle.)

2.) Ha már túlságosan hétköznapi nektek is a zsák a foltját szólás, akkor itt egy másik, ami szerintem legalább ugyanolyan menő: Eb kutyával hamar összebarátkozik. Az értelme ugyanaz, mint az előbbi szólásnak.

3.) Ha valaki nagyon schmutzig, akkor ne a filérb…t használd, hanem inkább a következőt: Ebszíjjal kötött erszényű.

4.) Szerintem az egyetemista létet nagyon jól leírja a következő szólás, mondjuk egy buli után, amikor mindenki valami ennivalót keres: Egy avét zsákból két új tarisznya. Vagyis, amikor megosztoztok például egy szelet kenyéren. Minden elismerésem, ha ezt a szólást valaki reggel négykor használja.

5.) Ha valamiből kisemmiznéd a másikat, például többen elveszitek a maradék cigijét, a következő szólást használjátok, szerintem kevésbé lesz ideges az illető: Egy dénár, két dénár, neked semmi se jár. (Ugyanitt leszögezném: cigizni nem menő.)

6.) Ha valakinek szeretnéd, hogy besüljön az agya arra az egyszerű kérdésre, hogy hány óra van, akkor itt a legjobb válasz: Egyik sem hányja a másikat. 

7.) Ha kemény volt a buli, és a józanodás több napot venne igénybe, én ezt a közmondást ajánlanám. Hihetetlenül illusztris: Egy-két napi dinom-dánom, holtig való szánom-bánom.

8.) Ha valaki nagyon ingerült, csak ennyit mondj neki… reméljük kevésbé lesz… Elfogta szent Antal tüze.

9.) Szesszió közeledtével minden egyetemistára mondható: Eljött Simon-Judás, jaj neked pőre gatyás. 

10.) Ha valaki valami hallatán elpirul, nyugodtan mondhatjátok ezt: Elpirulás festéke a jó erkölcsnek.

+1 A másik kedvencem, amit ettől kezdve gyakran fogok használni: Ezen is átesett, mint Bakó a házán. Hogy ez mit is jelent? “Bakónak háza mellett égés támadott. A meddig lehetett, egész erejéből védelmezte a házát. Ahogy aztán ez is meggyulladt, felhagyott a hiábavaló erőlködéssel, azt mondván: hála Istennek, ezen is általestem már.”

Természetesen nem gondolom komolyan, hogy a mai nyelvben a fent említett szólásokat vagy közmondásokat napi rendszerességgel fogjuk használni, de szerintem elég vicces néha-néha egy-egy ilyet elsütni. Főleg, ha kevésbé ismert és ismerjük is a jelentését.

Az eredeti cikk a Hoppipolla blogon jelent meg

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek