Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Orosz nagykövetség: oroszellenes hisztéria hatása alatt cselekedett az öngyilkos férfi, a román külügy elutasítja az állítást

Az orosz nagykövetség kerítésének hajtó férfi ‘robbanásszerű oroszellenes hisztéria’ befolyása alatt állt – írta szerdán hivatalos Facebook-oldalára az Orosz Föderáció Bukaresti Nagykövetsége.

‘A nagykövetség mélységes részvétét fejezi ki azon férfi hozzátartozóinak és barátainak, aki felgyújtotta magát az autójában, miután sikertelenül próbálta betörni a romániai orosz nagykövetség kapuit. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy bármi is volt a sofőr indítéka, ezt a tettet a robbanásszerű oroszellenes hisztéria hatása alatt követte el’ – olvasható a bejegyzésben.

A román külügyminisztérium közleményben utasította el az orosz diplomáciai képviselet bejegyzését.

‘A külügyminisztérium elhamarkodottnak, teljes mértékben helytelennek és időszerűtlennek tartja ennek az incidensnek bárminemű minősítését. A MAE elutasítja továbbá, hogy a tragikus incidensnek bármilyen kontextust vagy politikai jelentőséget tulajdonítsanak, és felszólítja az Orosz Föderáció nagykövetségét, hogy a lehető legnagyobb visszafogottsággal javasoljon bármilyen értelmezést, amíg az illetékes hatóságok által folytatott vizsgálat le nem zárul. Amíg a vizsgálat tart, és a román hatóságok nem közölték annak eredményeit, addig minden előzetes kijelentés csak megalapozatlan találgatásnak minősül’ – szögezi le a külügyminisztérium az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A MAE ugyanakkor emlékeztet, hogy a romániai illetékes hatóságok február 24-én megerősítették a védelmet az Orosz Föderáció nagykövetsége körül, majd március 5-én tovább erősítették az őrszolgálatot. A szerda hajnali incidensben sem a nagykövetség személyzete, sem az épület nem szenvedett sérülést.

A külügyi tárca ugyanakkor megismételte, hogy elítéli az ukrajnai Bucsa és más településeken elkövetett gyilkosságokat, amelyekért Oroszországot teszi felelőssé. ‘Románia álláspontja szerint nagyon fontos, hogy ezeknek a tetteknek minden elkövetőjét kivizsgálják, bíróság elé állítsák és feleljenek a tetteikért’ – hangsúlyozza a MAE.

Szerdán reggel 6 órakor egy autó nekicsapódott az orosz nagykövetség kerítésének, a sofőr meghalt. A nyomozást vezető ügyész, a bukaresti törvényszéki ügyészség munkatársa azt mondta, az első nyomok arra engednek következtetni, hogy az autóban levő férfi, miután nekihajtott a kapunak, meggyújtott egy szerkezetet, amely lángba borította a gépkocsi belsejét, és a férfi összeégett. Az autó belsejében gyúlékony anyagok tárolására alkalmas palackokat találtak.
Az ügyész hozzátette, a nyomozás jelenlegi stádiumában nem beszélhetnek terrorcselekményről, a férfi tettét személyes indíttatásúként kezelik.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek