Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rendőrség körözi a börtönbüntetésre ítélt olasz álsebészt, nem volt tilos elhagynia az országot

Körözi a rendőrség Matteo Politi olasz álorvost, akit szerdán ítélt el a bukaresti ítélőtábla jogerősen három év és tíz hónap szabadságvesztésre több rendbéli csalás, valamint közokirat-hamisításra való közvetett felbujtás és közokirat-hamisításban való bűnrészesség miatt, miután 28 személyt műtött meg romániai praktizálási engedély nélkül különböző magánklinikákon.

Az olasz férfi ellen azt követően adtak ki elfogatóparancsot, hogy nem találták fővárosi negyedik kerületi lakásán, ahonnan be kellett volna vonulnia a börtönbe.

Matteo Politinak a jogerős ítélet kimondása előtt nem volt tilos elhagyni az országot, miután 2022. augusztus 10-én egy bukaresti első kerületi bíró feloldotta az ellene elrendelt hatósági felügyeletet. A bírói döntés ellen nem nyújtott be fellebbezést az ügyészség, ugyanakkor a bukaresti ítélőtáblához sem nyújtott be senki az olasz álsebésszel szembeni kényszerintézkedésre vonatkozó kérelmet.

Az ügyészek és a bírák nem vették figyelembe, hogy miután vizsgálat indult ellene – 2019 februárjában – az olasz állampolgárságú Politi megpróbálta vonattal elhagyni Romániát, de a hatóságok elfogták a kürtösi vasútállomáson. 2019 júniusáig előzetes letartóztatásban volt, de utána szabadlábra helyezték.

A férfit több rendbeli csalás, valamint közokirat-hamisításra való közvetett felbujtás és közokirat-hamisításban való bűnrészesség miatt ítélték szerdán szabadságvesztésre. Az álorvosnak ugyanakkor 1000 lej és 11.800 euró közötti erkölcsi és anyagi kártérítéseket kell fizetnie a büntetőperbe polgári félként belépett sértetteknek.

Az olasz férfi öt romániai magánklinikán tevékenykedett engedély nélkül plasztikai sebészként. A bukaresti egészségügyi igazgatóság bocsátotta ki számára az úgynevezett orvosi alapnyilvántartási számot (bélyegzői számot).

A vádirat szerint Matteo Politi 2018 márciusa és decembere között 28 nőn hajtott végre plasztikai műtétet különböző bukaresti magánklinikákon, és összesen 13.880 lej, illetve 10.150 euró jogtalan haszonra tett szert. A férfi 2018 szeptemberében két orvost is félrevezetett. Álnéven bemutatkozva azt állította, hogy hamarosan egy bukaresti székhelyű magánklinika tulajdonosa lesz, noha tudta, hogy a klinika megvásárlására akkoriban nem volt valós lehetősége, mivel nem rendelkezett az ehhez szükséges anyagi forrásokkal. A két orvost rávette arra, hogy béreljenek ki három hónapra az állítólagos magánklinikáján két helyiséget összesen 13.896 lejért.

Az ügyészek szerint Matteo Politi 2018. március 19-én hamis oklevelekre hivatkozva szerzett praktizálási engedélyt, majd március 23-án orvosi alapnyilvántartási számot kapott a bukaresti egészségügyi igazgatóságtól. Ugyanabban az évben március 22-én rávette az oktatási minisztériumi illetékes hivatalnokait a pristinai egyetemen szerzett orvosi diplomájának honosítására. Ez az okirat azonban hamisítvány volt, az olasz férfi nem végzett tanulmányokat a pristinai egyetemen.

Forrás: Agerpress

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek