Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Schengen ideje még nem jött el… (Ausztria és Hollandia is Románia csatlakozása ellen szavazott)

Már egy pár hete csak és kizárólag a schengeni csatlakozás kérdésétől hangos a romániai sajtó. Bár nekem már a kezdetek-kezdetén picit problémásnak tűnt a dolog, természetesen teljes mellbedobással szurkoltam, hogy végül Románia is csatlakozhasson.

Ma egész nap tűkön ülve vártuk a fejleményeket. A szerkesztőség tagjai aggódva kémlelték a Twittert és egyben reménykedtek abban is, hogy egyszer csak, akárcsak a pápaválasztás napján, megfelelő füst fog kijönni a kéményből.

Hát nem így történt….

Nem sokkal 15 óra után érkezett a hír, hogy Ausztria és Hollandia is Románia, illetve Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott. A hollandok ellenszavazata annak tudható be, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozás mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazatott.

Ezzel szemben Horvátország felvételét a schengeni térségbe egyhangúan megszavazták, tehát 2023. január elsejétől megszűnik a határellenőzés Horvátországban. A horvát reptereken 2023. március 26-tól szűnik meg majd határellenőrzés.

Vít Rakušan, az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország belügyminisztere és Ylva Johansson, az EB belügyi biztosa az IB Tanács ülésének végén csütörtök délután romániai idő szerint 16 órakor hivatalosan is bejelentette, hogy Románia nem csatlakozik a schengeni térséghez, mert nem szavazták meg egyhangúan a felvételét.

„Csalódott vagyok, osztozom a román és bolgár polgárok csalódottságában” – mondta Ylva Johansson uniós biztos.

Mi a következő lépés?

Vincze Loránt európai parlementi képviselő több esti interjújában is kifejtette: szerinte a következő EP választásokig nem fog változás történni az ügyben. Bár elméleti síkon, akár már jövő héten újratárgyalhatnák Románia és Bulgária ügyét, erre több, mint valószínű, hogy nem fog sor kerülni. A témáról mélyrehatóbb beszélgetést a Maszol Fórumján hallhattok, illetve ebben a cikkben olvashattok.

Mi a legnagyobb hátránya annak, hogy nem sikerült csatlakoznunk?

Természetesen kezdhetnék azzal, hogy ahogyan eddig is, ezután is kötelező módon fel kell majd mutassuk személyigazolványunkat a határellenőrzésnél, de nem, egyértelműen nem ez a legnagyobb érvágás.

A legnagyobb hátrányunk abból származik, hogy a határátkelésnél a Romániába érkező áruszállító teherautók több órán keresztül kell rostokoljanak a határnál, ezzel legalább 30-40 liter üzemanyagot elégetve….

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek