Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Új szigorításokra van szükség, ezúttal lokálisan

Klaus Johannis államfő szerint, újabb szigorításokra van szükség a járvány megfékezése érdekében!

Az egy nap alatt regisztrált koronavírusos megbetegedések, valamint az ezzel kapcsolatba hozható elhalálozások száma is erős figyelmeztető jelzés, amelyet mindenkinek szem előtt kell tartania – mondta el szerda este Klaus Johannis államfő. A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a járvány eleje óta szerdán nőtt a legnagyobb mértékben az új megfertőződések száma, ami “rendkívül aggasztó”. “Nemcsak Romániában bonyolult a helyzet, hanem a többi európai országban is” – tette hozzá.

Az államfő ugyanakkor köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak az elmúlt hónapokban kifejtett tevékenységükért. “Nem lesznek könnyűek az előttünk álló hónapok” – nyomatékosította az elnök, szolidaritásra és a szabályok betartására szólítva fel az állampolgárokat.

Nem fogják lezárni az egész országot.

Mint elmondta, a koronavírus terjedését korlátozó intézkedéseket helyi szinten fogják alkalmazni, “nem szükséges lezárni az egész országot”. “A hatóságok helyi és regionális szinten fognak reagálni. Nem szükséges lezárnunk az egész országot, ha csak bizonyos megyékben van jelentős számú fertőzési góc. Ez esetben azokban a megyékben kell cselekedni, azért dolgozták ki a szakértők azt a skálát, amely alapján el lehet dönteni, hogy indokoltak-e bizonyos intézkedések vagy sem” – mondta az államelnök szerdai sajtónyilatkozatában. Hozzátette, “a korlátozó intézkedéseket a szakemberek felmérése nyomán, az illető település járványhelyzete alapján rendelik el a helyi hatóságok”.

Klaus Johannist több újságíró arról faggatta, mégis hogyan tartják meg a decemberi választásokat, ha ennyire aggasztó a helyzet, erre elmondta: kitalálják a választások azon formáját, ami járványügyi szempontból biztonságos lesz. A parlamentet újra kell választani, hiszen a képviselők mandátuma december 20-ig tart, és ha nem lesznek választások, nem lesz hatásköre a parlamentnek. Volt, aki arról érdeklődött, hogy a magas esetszám összeköthető-e a helyhatósági választásokkal. Johannis kifejtette, hogy nem, habár egyes településeken voltak illegális rendezvények. De összességében nem ennek köszönhető az új fertőzöttek robbanásszerű növekedése.

(Agerpres)

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek