Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A Kaziranga megfékezte az orrszarvúinak pusztítását

A Kaziranga Nemzeti Park Indiában található, számos állatfajnak otthont adó terület. Az ott élő fajok majdnem fele a veszélyeztetett állatok közé tartozik. A parkban található a világ legnagyobb indiai orrszarvú, vadvízi bölény és mocsári szarvas populációja.

A park 1974 óta működik nemzeti parkként, azelőtt vadvédelmi területként és rezervátumként is funkcionált. Kazirangát 1985-ben az UNESCO világörökség részévé nyilvánították az egyedülálló természeti környezete miatt. Jelenleg 35 emlősfaj él a parkban, amelyekből 15 az International Union for Conservation of Nature (IUCN) vörös listája szerint veszélyeztetett faj. Az emlősökön kívül a parkban számos madárfaj és hüllő is otthont kap, valamint 42 halfaj is található a területén. 

A Kaziranga Nemzeti Parkban él a világ legnagyobb indiai orrszarvú populációja, 2401 példány található ott. Sajnos 1977 óta az orvvadászok minden évben pusztították az orrszarvúkat, volt olyan év is, amelyikben 27 példánnyal végeztek. Az orrszarvútülök feketepiaci ára ugyanis lényegesen megemelkedett, valamint a vietnámi és a kínai nép az orrszarvú tülkét felhasználja a gyógyászatban: tengerikígyó-marás ellenszereként, valamint porrá őrölve másnaposságra is – így igény is van rá. Ugyanakkor a hatóságok jelentősen megnövelték a park védelmét, kamerákat, drónokat használnak, őrtornyokat építettek, valamint a terület vadőrei speciális fegyverzetet kaptak. A park szomszédságában élőket is megkérték, hogyha bármi gyanúsat vesznek észre, azonnal értesítsék a hatóságokat. A védelem megerősítésének köszönhetően az elmúlt, 2022-es évben egyetlen orrszarvút sem ejtettek el az orrvadászok, 2021-ben pedig összesen 1 levadászott példányt azonosítottak. Természetes okokból vesztette életét orrszarvú a parkban, ugyanis az elmúlt öt évben 400 egyed pusztult el öregség, betegség vagy tigristámadás miatt. Ez azonban az a szám, amit a természet talán pótolni tud, viszont, ha ehhez még hozzá kellene adni az orvvadász által végzett egyedek számát, nem biztos, hogy pozitív lenne az eredmény. 2018 óta összesen 200 példánnyal nőtt az egyszarvú orrszarvúk és az indiai orrszarvúk száma a parkban.

gray rhinoceros parent and offspring on field

A tény, hogy sikerült megelőzni az orvvadászok orrszarvú pusztítását a Kaziranga Nemzeti Parkban reményt ad, hogy a többi veszélyeztetett állatfaj esetében is lehetséges ezt elérni. Hasonló vagy talán még nagyobb veszélyben vannak ugyanis: a szumátrai tigris, cserepesteknős, szumátrai elefánt, amuri tigris.

Tornai Anett

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek