Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A szociális gazdaság jelene és jövője Romániában

A XXXII. Vándorgyűlés színes programkínálatába országunk szociális gazdaságának elemzése is helyet kapott, amelyet dr. Márton András, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Caritas szervezetének igazgatója ismertetett. A szakember a jelenlegi helyzet mellett a jövőre is reflektált. 

A szociális gazdasági státuszt Romániában minden jogi forma igényelheti – mondta el az előadó, hozzátette, ennek feltétele, hogy a profit legalább 90%-a visszaforduljon saját tevékenységi célokra vagy tőkeemelésre. Dr. Márton András egy felmérés adatait közölve kifejtette, 195 szociális gazdasággal foglalkozó vállalat tevékenységének fele a szociális szolgáltatáshoz és a szociális jóléthez köthető. 

Caritas

„A Caritas egy szociális szolgáltató, a katolikus egyház segítő, diakóniai szolgálata, és jelenleg 164 országban tevékenykedik” – ismertette a szakember. Hozzátette, Európában 49 szervezetet működtetnek, 250 ezer alkalmazottal és közel 1,6 millió önkéntessel, az ellátottak száma 25 millió. A romániai Caritas működését bemutatva elmondta, a legnagyobb hangsúlyt az ápolásra és gondozásra fordítják, az idősek mellett pedig külön figyelnek a gyermekek, fiatalok ellátására is. A Caritasnak érdekes színfoltjai a vidékfejlesztési tevékenységek is, amelynek során svájci sajtmesterekkel képeznek helyi gazdákat a sajttermelésre. „Célunk nem az, hogy a Caritas növekedjen, hanem hogy az élet növekedjen.”

Románia szociális helyzete – negatív kilátások

Románia szociális és demográfiai fejleményei szerint a lakosság tíz év alatt egy millióval csökkent – ennyivel csökkent ugyanakkor a munkavállaló korosztály számának aránya is. A lakosság arányának munkaerő kárára való csökkenése azt is jelenti, nincs elég fiatal az idősek ellátására, az ápolásra szorulók 97%-a nem fér hozzá professzionális ápoláshoz . Az előadó a szegénységi mutatót ismertetve sem szolgált pozitívumokkal, Romániában ez az arány 34%, a gyerekszegénység 43%. „A 18 éven aluliak szegénységkockázata tehát a magas égben van.” Ugyancsak problémákat sorolt a minimálbérek esetében is, az ország lakosságának 80%-a ezer euró nettó alatt keres. 

„Együttműködéssel szemben nincs alternatíva” – hangsúlyozta dr. Márton András, valamilyen módon hatással kell lenni a törvénykezésekre, paradigmákra. A központosított gondolkodás átka rajtunk ül, a szociális kezelésre, működésre sincs alternatíva. Elmondta, nemzetközi hálózatok létrehozására törekednek kelet-európai Caritas szervezetekkel, a nyugati meglátás ugyanis megvalósíthatatlan. 

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek