Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A cukorpótlók, mint a xilit, egyre inkább terjednek az egészséges életmód híveinek körében. Azonban a friss kutatások aggasztó eredményeket mutatnak.

A Cleveland Clinic kutatása szerint a xilit jelentősen növeli a szívroham és a stroke kockázatát, különösen nagy dózisokban. A kutatás 1157 szívvizsgálaton átesett és további 2100 magas szívbetegségi kockázatú személy vérmintáit elemezte, és az eredmények riasztóak.

Az édesítőszerek piacán az aszpartám után most a xilit is kérdésessé vált, hiszen a vér glükózszintjét jelentősen megemeli, ami veszélyes lehet. Míg a cukor körülbelül 10-20 százalékos emelkedést okoz, a xilit ezt az értéket az ezerszeresére növeli. Ez nem csupán a vércukorszintet, hanem a vérlemezkék viselkedését is befolyásolja, ami rögképződéshez vezethet. Ezek a rögök szívrohamot vagy stroke-ot okozhatnak.

Ezek az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy az egészséges alternatívák keresése közben alaposan tájékozódjunk a választott termékek hosszú távú hatásairól. Az édesítőszerek piacán tehát nem árt óvatosnak lenni, és minden új információt figyelembe venni, mielőtt hosszú távon elköteleződnénk egy-egy termék mellett.

Forrás: Refresher.hu

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek