Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Amit az utolsó percen megtanulsz, olyan, mint a kutya vacsorája…

Már lassan eltelt mindkét hét a szesszióból, de tudva levő, hogy a legnehezebb vizsgákat a diákok szeretik második dátumon írni, mert az biztonságosabb, meg amúgy is, miért ne? Csak bátorítani akarlak, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a vizsgára való felkészülést!

Már az utolsó száz métert futjuk. Ti is, én is. Már talán látszik a fény az alagút végén, de most kell erősnek lenni, most nem szabad bedobni a törülközőt.

Mivel én is diák vagyok, így teljesen tisztában vagyok azzal az érzéssel, hogy “na, majd az utolsó este..”. Általában az utolsó estéig még rengeteg idő van, mindent meglehet oldani, mindent meglehet csinálni, tanulni, hiszen, ami öt intenzív óra tanulással nem megy a fejembe, az talán nem is érdemes, hogy a fejembe menjen. Ám, ez nem mindig helyénvaló elgondolás…

Elsősorban nagyon fontos, hogy lehetőség szerint az agyunk tényleg felfogja és tárolni tudja mindazt, amit tanulunk, ehhez pedig szüksége van neki is időre. Ha rövid távon szeretnéd megjegyezni a dolgokat az oké, de ilyenkor szokott az lenni, hogy “hú, pedig én ezt tudtam, ott volt azon az oldalon…de most sajna sehogy sem jut eszembe..”. Ezeket a helyzeteket úgy lehet elsősorban elkerülni, ha megfelelően, időben kezdünk el felkészülni a vizsgára. A rövidtávú memóriánk ellenkező esetben nagyon könnyen beadhatja az unalmas és azt ugye senki sem szeretné.

A másik kulcskérdése az utolsó esti tanulásoknak az az, hogy mennyire mélyrehatóan tudod az anyagot. Öt-hat óra alatt tényleg át lehet mindent nézni, de az meglehetősen kérdéses, hogy mennyire tudjuk magunkat beleásni a dolgokba. Ahhoz, hogy az online vizsgákon ténylegesen teljesíteni tudjunk (mert gyakorta vehetjük észre, hogy ott bizony belekérdeznek a dolgokba…), szükség van arra, hogy megfelelőképpen felkészültek is legyünk az adott témából. Ehhez pedig újból, bár nem szeretném az előbbi gondolatomat ismételni, időre van szükség.

Ha utolsó este kezdesz el készülni az adott tantárgyból, amit tegyünk hozzá, hogy nem véletlenül hagytál az utolsó percre, akkor borítékolható egy szar jegy, vagy ami ennél is rosszabb egy jó kis pótvizsga. Ha nem az a terved, hogy kicsit belenézel az anyagba, aztán szerencsét próbálsz, vállalva annak a kockázatát, hogy lehet, hogy megbuksz, akkor ezt a metódust semmiképpen ne alkalmazd. Nem éri meg, kockázatos és igencsak hanyag.

Bár nekem már csak egy vizsgám van hátra, néha úgy érzem, hogy minden erőm elfogyott és az alapvető dolgokhoz sincsen elég motivációm, minden fél órában legalább kétszer erőt kell vegyek magamon, hogy valamennyire teljesíteni tudjak. Megértem, hogy ti is így vagytok ezzel, de kitartást! Már mindjárt itt a vége!

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek