Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Belső hang: Divatbemutató a Kolozsvári Magyar Napok keretében

Az elmúlt hétvégén, a Kolozsvári Magyar Napok keretein belül ismét egy változatos divatbemutatót láthatott a közönség az Artwise egyesület szervezésében, Belső hang címmel, amelyre augusztus 19-én, szombaton, az Xponential Transylvania Coworking & Office épületében került sor.

A teltházas esemény során erdélyi tervezők/alkotók munkáit láthatta a közönség: 7 ruhatervezőtől, 2 táska- és 3 ékszertervezőtől mutattk be új kollekciókat. Az esemény a következő tervezőket/márkákat látta vendégül: ruha kollekciók: Jánosi Ágnes, Chignon Mignon – Török Patrícia, Frigy Nóra, Demeter Evelin, Szakács Ágnes, Lilibug – Máthé Orsolya, Quinto csoport (Jakab Zsófia, Bartha Fruzsina, Borbély Sarolta, Kurkó Maja Andrea és Bartha Réka Kinga), táska kollekciók: Selected Bags, Esztány; ékszerkollekciók: Sesid – Tófalvi Szidónia, Inizza – Szabó Ildikó, MEA Creations – Benedek Tímea. 

A tervezők stílusa, szakmai előmenetele nagyon különböző, mert a csapat eseményeinek célja az ismert márkák mellett az új tehetségek bemutatása. Ezek az alkotások, egymástól sokszor nagyon különböző, paradox módon jelennek meg, teret adva nekünk, a régió divatfogyasztóinak, hogy megtalálhassuk személyes értékrendünket egyes darabokban, épp ezért fontos a közönség számára úgy keresni és meglátni a divatot a bemutatott kollekciókban, hogy szem előtt tartjuk, a divat szubjektív. 

Vannak viszont közös pontok több tervező koncepciójában. Az egyik a fenntarthatóság és az újrahasznosítás témaköre, amely általánosan egyre nagyobb teret nyer a globális divatszektorban. Az Inizzától láthattunk újrahasznosított üveg ékszereket, vagy Antal Hajnal újtahasznosított papírból készíti táskáit 2013 óta, amelyeket már valószínű sok erdélyi ismerhet. A tervező az elmúlt 10 évben több, mint 10 tonna papírt hasznosított újra. 

A Quinto, 5 fiatal tervezőből álló csapata is, már meglévő, újrafelhasznált darabokból készült ruháit mutatta be, pl. farmernadrágok, farmerdzsekik, selyem, tüll kiegészitők felhasználásával készült ruhákat. Az anyagok festését és bleachelését maguk a lányok végezték, ahogyan a varrást is. 

Egy másik tervező, aki újrahasznosított textilből varrta különleges kollekcióját, melyeket kézzel állított össze, Demeter Evelin. Evelin 7 éve dolgozik a szakmában tervezőként, külföldön és itthon is ismerhetik divatillusztrációit, illetve 3 éve egyengeti tanárként a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum Textil és Divattervezés szak diákjainak útját. Hasonlóképp, Frigy Nóra, akit jelmeztervezőként is ismerhetünk, az általa készített különleges korszettekhez olyan anyagokat használt fel újra mint a farmer, párnahuzat, terítő stb.

A népi hagyományok és népművészeti elemek inspirálják Jánosi Ágnes ruháit, akinek alkotásai magukban hordozzák a környezetünkhöz való természetes kapcsolat gondolatát, és így a slow élet és a kézműves mesterségek szimbólumai is egyben. Természetes anyagok fehasználásával a modern, tudatos nőket célozza meg alkotásaival

A tánc közben kinyíló népi szoknyák ihlették meg Esztány Istvánt, valamikor több, mint egy évtizede, aki megalkotta az ikonikus Esztány-táskát: a praktikus, alkalmazkodó, de egyben stílusos bőr táskát. Bemutatásra kerültek a klasszikus darabok mellett vadonatúj, harsány alkotások, valamint egy premierben látható “Meglepetés kollekció” is! Egy festményhez hasonlóan, melyet alkotója egyedi névvel lát el, az Esztány táskák is egyenként mind saját nevet kapnak, így a közönség láthatta a “Fekete szépséget”, “A flamingókat a tavon”, a csodaszép korallzátonyokat a hullámzó tengerben és a tavaszi cseresznyevirágzást Japánban… 

Továbbá egy másik marosvásárhelyi jelmeztervezőt is sorainkban köszönthettünk, Frigy Nóra mellett, az ő neve szintén ismerős lehet. Szakács Ágnestől főként estélyi, alkalmi viseletet láthattuk korábban a kifutókon, viszont idén az első izgalmas menyasszonyiruha minikollekcióját is bemutatta.

Kolozsvári kisebb márkákat is láthatott a közönség Lilibug és Sesid alkotásai által, az első egy érdekes ruhakollekció, mely sportos eleganciájával egy biológus által megálmodott formavilágot mutatott be, míg a Sesid-ékszereket egy építőmérnök hölgy álmodta meg nagyon színesre és nőiesre.

A Chignon Mignon táskákat már több éve ismerhetik a vásárlók, viszont a divattervező, Török Patrícia idén egy ruhakollekcióval is meglepett minket, amely könnyed, nyárias eleganciát hozott a kifutóra.

Az Artwise csapata eseményei által arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ezek a különbözős tervezői stílusok nagyon is megférnek egymás mellett, a közönségnek pedig fel kell fedeznie ezeket a körülöttünk kibontakozó értékes tervezői világokat, itt Erdélyben!

A csapat hisz az régió fejlődő divatvilágában, így minden évben több eseménnyel igyekszik támogatni azt. Divattervezői pályát választani vagy divatmárkát létrehozni Erdélyben több kihívást jelent, mint Európa nyugati országaiban, köszönhető ez annak is, hogy a helyi magyar nyelvű közösség még nagyon kevés ismerettel rendelkezik ezzel a területtel kapcsolatban. Az Artwise tagjai több mint 7 éve figyelik meg aktívan az erdélyi kreatív szférához kapcsolódó folyamatokat, 2018 óta közel 20 divateseményt megszervezve. Ezalatt azt tapasztalták, hogy a környezet visszajelzése, figyelme hatalmas motivációt szolgál a hazai tervezők számára, így reméljük még sok hasonló eseményre hívhatják meg a közönséget! 

Nem utolsó sorban az esemény létrehozását a következő partnerek is támogatták: Szőcs Endre és az Xponential Transylvania Coworking & Office – helyszín, Kiss Melinda és a Holistar Coaching – az esemény házigazdája, Magyarosi Kinga – sminkmester.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek