Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Black Friday-őrület? Mire számíthatunk?

Ugyan november utolsó előtti péntekére szokták legtöbben kitűzni a Fekete Pénteket, Románia legnagyobb online áruháza holnap reggelre (avagy ma éjszakára?) tűzte ki, én pedig úgy döntöttem, hogy ehhez mérten írok egy kicsit arról, hogy mire kell számítani.

Az idei évben jelentősen másként fognak kinézni az akciók, mint azt korábban megszokhattuk. Tavalyi évvel ellentétben, idén kevesebb vásárló fog fizikai boltba menni, ehhez mérten valószínűleg online készülnek a boltok is leginkább az árengedményekkel. Vagy mégsem?

Természetesen ez teljesen csak jóslás kategória, de véleményem szerint, mivel igencsak komoly korlátozások alatt van az egész ország, így azt gondolom, hogy azon üzletek, amelyeknek van fizikai egysége, a boltokban adott esetben nagyobb árengedményekkel fogja vásárlóit várni, hiszen aki odalátogat(na), az ne csak megnézzen, leteszteljen egy terméket, hanem meg is kellene vásárolja, ehhez pedig ösztönzőkre van szükség. Milyen ösztönzőt találhatnánk fontosabbnak, mint azt, hogy fizikai boltban nagyobb árengedmények várnak ránk.

Emellett minden vállalat tisztában van azzal, hogy az emberek kevesebbet költenek, és jobban átgondolják, hogy mit éri meg megvásárolni nekik, és mit nem. Emellett mint, ahogyan az lenni szokott, az elektronikai termékek szép számmal fognak fogyni, így érdemes odafigyelni, ha álmaink telefonját, laptopjára szeretnénk lecsapni, mert könnyen lehet, hogy percek alatt elfogy.

Fontos azt is tudni, hogy az idei csúcstermékeket (például iPhone 12, legújabb iPadek, legújabb Mac-ek) nem lesznek leszállítva, a vállalatok olyan termékeknek szállítják le az árát, ami kevésbé fogy, és vicces ugyan, de ezt befolyásolhatja a termék színe is például, így könnyen meglehet, hogy lesz olyan termék, aminél a szín lesz az árkülönbség oka.

Az összes vállalat arra ösztönzi a vásárlóit, hogy minél több pénzt költsenek, minél inkább online fizessenek, ám ennek jó, ha tudjuk, hogy megvannak az árnyoldalai is. Amikor mi online fizetünk, akkor gyakorlatilag előrefizetéssel vásároljuk meg a terméket, ebből kifolyólag könnyen abba a csapdába eshetünk, amiben legrosszabb rémálmunkban se szerettünk volna.

Levonják a termék árát abban a pillanatban, ahogy megvásároltuk:

Itt nem csak arra kell gondolni, hogy könnyen megeshet, hogy átvernek minket, és nem kapjuk kézbe a terméket, mert legtöbb esetben, ha eléggé körültekintőek vagyunk, akkor ez nem eshet meg, inkább arról van szó, hogy valamit a vásárlás hevében megveszünk, amiről később úgy látjuk, hogy felesleges volt, így törölnénk a megrendelést, a pénz már le lesz vonva, és akár napokba, sőt hetekbe is telhet, amíg azt azt visszautalhatják nekünk.

Emellett persze számos előnye van annak ha megvásárláskor ki is fizetjük a terméket, de jó megfontoltan vásárolni.

Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk:

Könnyen megeshet, hogy 1-1 termék árát akarattal megemelték pár héttel ezelőtt, hogy most az eredeti áron, akcióval el tudják adni. Ha hirtelen felindulásból vennénk meg egy terméket, akkor gondoljunk arra, hogy ennyit vajon tényleg megér-e nekünk, mert könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy igazából az eredeti árán vásároltuk meg.

Mielőtt vásárolunk, azt is figyeljük meg, hogy mennyivel van a termék leszállítva:

Évek óta úgy hirdetik ezt a napot, hogy az év legnagyobb árleszállításai vannak most, ám ez nem minden esetben igaz. Könnyen megeshet, hogy a számok tengerében nem vesszük észre azt, hogy az adott termék csak 5-10%-al van leszállítva az eredeti árához képest, és ezt tudva lehet, hogy nem is találjuk már annyira nagy dobásnak a vásárlást. Mielőtt megvásárolunk valamit gyorsan gondolkodjunk, és nézzük meg az árát.

Ne vásároljunk meg semmit sem amiatt, mert olcsó:

Mint korábban írtam már, ez a nap a vállalatok számára az eladásról szól, így még ha 20%-os árengedménnyel is, nekik megéri eladni egy-egy olyan terméket, amely másként a vállalat nyakán maradna. Így mindig legyen arra nézve egy tervünk, hogy mit is szeretnénk megvásárolni. Például, ha televízióra van szükségünk, akkor csak és kizárólag azt vásároljuk meg, ne vegyünk pluszba egy hajszárítót is, csak azért, mert olcsó…

Legyünk résen!

A legolcsóbb, vagy legnagyobb árengedménnyel levő termékeket másodpercek alatt megvásárolják. Ha valamit nagyobb, drágább dolgot szeretnénk venni, akkor legyünk ott időben: főleg, ha tudjuk, hogy az akciók mondjuk 0:01 perckor kezdődnek. Akkor fogjuk kifogni a nagy árengedményeket.

Jó és tudatos vásárlást mindannyiótoknak!

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek