Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ezt a sikerlistás könyvet érdemes még ma megrendelni: dr. Csernus Imre: Én és te

A Booklinet kezdtem el bőszen görgetni, tudvalevő, hogy lassan lassan érdemes felkészülni karácsonyi ajándékok terén. Aztán szemet szúrt nekem egy könyv, amit olvastam és magával ragadt. Hát erről írok most. dr. Csernus Imre: Én és te.

A könyvet, ha megvásárolnád, itt találod.

Csernus könyveit egyáltalán nem egyszerű feladvány olvasni és megemészteni. Talán az a legnehezebb bennük, hogy olyan dolgokról ír, amelyek, ha nem is tabunak számítanak, nem igazán szeretünk beszélni róluk.

Bár szórakoztató olvasmánynak vásároltam a kötet, mint utólagosan kiderült, nem az.

A doktor mostani könyve is ugyanolyan stílusú, mint a többi: száraz és lényegretörő.

Talán soha nem voltunk még akkora bajban párkapcsolatok terén, mint napjainkban. Egyszerűen valami van a levegőben, ami miatt most valahogy sokkal nehezebb ismerkedni és megfelelő párt találni, mint ezt megelőzően. De hogyan lehet ezt jól csinálni?

Erre a kérdésre a könyv szerzője úgy adja meg a válaszokat, hogy kronologikus sorrendben, sorra veszi egy párkapcoslat összes állomását. Elkezdve az ismerkedéstől, túl a házasságon és gyerekvállaláson, el egészen a gyerekek családi otthonból való kirepüléséig és az idős korig.

A párkapcsolat minden állomása górcső alá kerül, megvizsgálva azokat a rosszul beidegződött mechanizmusokat és mintákat, amelyek megakadályozzák a párokat a boldogulásban.

Nem véletlen a könyv címe se, ez nem egy elírás, sokkal inkább egy felszólítás arra, hogy csak az tud boldog és beteljesült párkapcsolatban élni, aki rendben van önmagával.

Ha valaki tudja önmagát szeretni és tisztelni, akkor ugyanilyen szeretettel és tisztelettel tud majd a másik felé is fordulni. Mindaddig míg ez a belső önismereti munka nem történik meg, addig a párok sem tudnak igazán őszintén egymás felé fordulni.

Megannyi fontos kérdéssel szembesít minket a könyv szerzője, amire mindenki maga adhatja meg saját válaszát, megvizsgálva saját párkapcsolatát.

Társfüggőségről, örökölt kapcsolati mintákról, önismeretről és megannyi fontos témáról lehet ebben a könyvben olvasni. Minden tanács, minden információ, minden eset és minden történet, ami ebben a könyvben szembejön az olvasóval csak egy a lehetséges megoldások közül.

Nincs tuti megoldás vagy varázsszerű reccept a boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatra.

De ez a könyv remek kiindulópont lehet egy olyan úton, ahol megismerve önmagunkat, határainkat és elakadásainkat, talán még többet ki tudunk majd hozni párkapcsolatainkból.

Nem könnyű megemészteni és feldolgozni azt a sok tömény információt, ami ebbe a könyvbe bekerült, de ezek a javaslatok és éles meglátások akár párterápiaként is működhetnek, ha mindkét fél hajlandó változni és fejlődni.

Talán, sőt minden bizonyossággal több ilyen jellegű könyvet kellene olvassunk ahhoz, hogy a párkapcsolatainkban ne forduljanak elő felmenőink hibái és elakadásai, és ezeket az örökölt mintákat mi se adjuk tobább a jövő generációjának.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek