Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gyümölcsfaiskolától a luxusnövényekig

Lelkes, segítőkész csapat fogadja a Pominova klienseit, ahol a minőség a mérvadó. Adorján Csaba cégtulajdonossal beszélgettünk a családi vállalkozás kezdetéről, de annak célkitűzései, szolgáltatásai is szóba kerültek. Bár növényeik nem olcsóak, sőt, azok már prémium kategóriába sorolhatóak, de saját bevallása szerint a szolgáltatás és ár arányában kimagaslóak, luxusnövényeikre azonnal lecsapnak a vásárlók. 

  1. Honnan ered a Pominova név?

Ez egy családi örökség, ami a kezdetekben egy gyümölcsfaiskolának indult. Ezért is Pominova a neve, a pomi (fa) és a nova (újítás) szavakból keletkezett. Aztán kiderült, hogy ez egy orosz női név, ezt az elején még nem tudtuk, az internetes világ megjelenése után szembesültünk vele, amikor hirdetni kezdtük. 

  1. Hogyan „született meg” ez a családi vállalkozás? 

Édesapám most már négy éve nyugdíjas, de fiatalon a nagykárolyi kertészetben tevékenykedett, utána ő lett a főkertész. A gyümölcsfákkal való kapcsolata után ő mindenképpen a faiskolát és a termelést szerette volna továbbadni. A gyümölcsfaiskolát 2000-ben kezdtük működtetni, Magyarországról olyan fajtákat vásároltunk, amivel fajtafenttartóvá akartunk válni; ebből csináltunk fajtagyűjteményt is, volt körülbelül ötszáz darab magas biológiai kategóriájú gyümölcsfánk. Később az Európai uniós szabályok miatt ez meghiúsult, nem létezett már kizárólagos romániai fajtafenntartó jog, amelyik fajta már bent volt az unióban, azt bárki árusíthatta. 

  1. Hogyan vált a gyümölcsfaiskola dísznövény kereskedelemmé? 

Termeltünk egy pár évig még gyümölcsfát, aztán lassan-lassan áttértünk a dísznövényekre, onnan a termelésbe, a termelésből a kereskedelembe, onnan a kertépítészet, parkfenntartás tevékenységekre. Most pedig már különlegesebb luxusnövényekkel foglalkozunk, olyan választékot próbálunk biztosítani a kliensnek, amelyet az országban kevés helyen talál meg, sőt vannak olyan fajtáink is, ami csak nálunk található. Egy üzletlánc által 41 helyen vagyunk jelen, 15 alkalmazottal, 3 csoporttal tevékenykedünk. Kolozsváron a telephelyet a tavalyi év márciusában nyitottuk meg. Nagy fába vágtam a fejszém, de megérte. A piacot felmérve láttam ugyanis, hogy van konkurencia, és ugyan olyan szolgáltatást nem akartam nyújtani. Így arra fektettem hangsúlyt, hogy egyedi dolgokat adjak a kliensnek, egyértelműen nem kis áron, de prémium kategóriás növényekről lévén szó ezt az árat elfogadják. 

  1. Mi mozdította a céget a változás irányába?

A termelést igazából soha nem szerettem, az rám volt erőltetve, inkább a kereskedelem és a szolgálatás része érdekelt. A céget 2001-ben alapítottuk meg, 2007-ben már a dísznövények irányába tartottunk, és 2012-re szinte csak ez volt a fő profil. Tulajdonképpen egy olyan szegmenst akartunk a piacon kiszolgálni, akiket a minőségi, nagyobb növények érdekelnek. Ez azért is alakult így, mert nagyon szeretek utazni, sok kiállításon megfordultam, nem csak Európában, de Ázsiában is, ahol mindig figyeltem az érdekes, drága növényeket. Ezeket a nagykárolyi telephelyünkön nem tudtuk értékesíteni, mert nem volt rá igény. Kolozsváron azonban látok igényt ezekre, azért is jöttem ebbe a városba, az volt az álmom, hogy egy exkluzív terméket hozzak a piacra. 

  1. Kolozsváron tehát ez az álom beteljesülni látszik?

Vannak 10-15 ezer eurós növényeink is, amelyek azért is érdekesek, mert nagyon idősek, 120-130 évesek akár, tehát több generáció által kezeltek. Érdekes módon ezekre vagy a hasonlókra nagyon hamar kerül kliens, tehát nem feltétlenül az ár számít. Azt tapasztalom, hogy a különleges dolgokat sokkal hamarabb eladjuk, az emberek értékelik, itt fel van nőve hozzá a piac. Ezeket a növényeket ha valaki megveszi, egy befektetést is csinál, előfordul, hogy többet ér a növény, mint az egész ház, ami a kert eladásánál is előnyére válik. 

  1. Nyújtanak-e másfajta szolgáltatást az eladáson kívül?

Kolozsváron jelenleg az a célunk, hogy a kertépítőket, a viszonteladókat kiszolgáljuk, a karbantartásra és a parkosításra egyelőre nem nagyon van lehetőségünk, ez egy jövőbeli terv. Viszont van egy kertészmérnökünk, aki hét éve dolgozik a cégnél, és keddenként lehet vele találkozni, szakmai tanácsot kérni. Erre nagy igény van, annyira, hogy sokszor egy-két hónappal előre kell egyeztetni vele; ha egy kliens egy kertet készül berendezni, és tőlünk venné meg a növényeket, felajánljuk neki ezt az opciót. Ennek során a kertészmérnök kimegy a helyszínre, javaslatot tesz, ha pedig ez a javaslat érdekli a klienst, fizetnie kell a tervért. Majd a növények vásárlási összegéből ez levonódik – akkor is, ha a mi növényeinkkel és tervünkkel másik kertépítő végzi el a munkát. Nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy nálam minden pénzbe kerül, de kell nekem egy garancia arra nézve, hogy a tanácsaink után a kliens nem vásárol máshol, ha már foglalkozunk vele. Hiszen itt van egy komoly háttérmunka, tervezés, árajánlat elkészítése. Lehet, hogy első hallásra drágább a szolgáltatásunk, de amit mi kiadunk a kezünkből, akár tervet, akár árajánlatot, ahhoz tartjuk is magunkat. Nem vagyunk a legolcsóbbak, de úgy gondolom, hogy a szolgálatás és az ár arányában elég jók vagyunk. 

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek