Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kibernetikus támadások határon innen és túl

Számtalan lopás történik nap, mint nap, legyen szó tárgyakról, vagy esetleg bizalmas adatokról. Az ilyen lopások elsősorban minket, hétköznapi embereket érintenek.

De mi a helyzet, amikor nagy, esetenként állami szervekről beszélünk, akik biztosak lehetünk abban, hogy ne dőlnek be egy hacker e-mailjének. Az ilyen típusú lopásokról fog szólni a következő cikk.

Ahogyan azt már láthattátok, gyakorlatilag egy rossz mozdulat, s puff, a pénzedet le is lopták már az bankkártyádról. Szerencsére van erre már egy hivatalos weboldal, amely összegyűjti az aktuális kibernetikus támadásokat, és különböző típusra osztja őket. A legújabb lakossági támadásokról itt értesülhetsz. Természetesen egyre csalafintább módon történnek a lopások, majdnem napi rendszerességgel újabb és újabb módon próbálják kihasználni az odanemfigyelést. 

A HotNews romániai portál április 29-én számolt be arról, hogy a romániai állami szerveket több támadás is érte, érintett volt a Védelmi Miniszterium, a Határőrség, sőt még a CFR vonattársaság is. A kibertámadások mind-mind DDOS, vagyis distributed denial of service alapúak voltak. A CFR-t feltehetően az ukrajnai konfliktus miatt hackelték meg, ezzel is akadályozva az ország együttműködését a háborús övezettel. A hackelést feltehetően a Killnet hajthatta végre, akik egy oroszbarát hackercsapat. A Védelmi Minisztérium és a Határőrség esetében is hasonló okokra hivatkozott a Killnet. Mindkét esetben pár órán keresztül nem lehetett használni az adott szerv weboldalát, de komolyabb károsodást egyik sem szenvedett.

Természetesen nem marad büntetlenül az, ha valakit elkapnak a csapatból, hogy segédkezett hasonló műveletekben. Az esetek túlnyomó részében szabadságvesztéssel büntetik az adott személyt.

Az informatikusok szerint az ilyen típusú kibertámadásoknak az elsődleges szerepe a káoszteremtés, ahogyan az fentebb is észrevehető, hiszen konkrét kár egyik rendszerben sem keletkezett, a kieső időben a vasúttársaság bevételtől esett el, míg a Védelmi Minisztérium komolyabb akadályokba ütközött. 

A több kibertámadásnak köszönhetően Bukarestben konferenciát is tartottak a témában, ez egyértelműen a kibertámadások kiküszöbölésére hívta fel a résztvevők figyelmét, ezzel is jelezve, hogy a helyzet igenis komoly.

A kibertámadásokat real timeban is lehet követni, az erre a célra létrehozott weboldalon amint az észrevehető, az ukrajnai háború óta jelentősen megnőtt a kibertámadások száma az Ukrajnát körülvevő országokban. Emellett természetesen Magyarországon az országgyűlési választások miatt újabb hackelések történtek, ezek elsősorban nem az állami szerveket, hanem a kormányközeli médiát támadták, ezen támadások is elsősorban a káoszkeltést segítették elő. 

Csehországban a hackerek több oldalról próbálták megtámadni, elsősorban a légi utakat szerették volna ellehetetleníteni, oka ennek is, akárcsak a többinek az elmúlt időszakban az Ukrajnai háborúba való beavatkozás megakadályozása a környező országoknak. 

Szlovákiában például országos-szintű, vagy nagyobb vállalati szintű hackelések nem történtek, ott leginkább a lakosságot érintő problémák sokasodtak. Ennek jelenleg akár geopolitikai oka is lehet.

Amint az a fentebbi példákból is látszik, a különféle hackelések, nem csak lakossági felhasználókat érintenek, hanem akár az országunkat is, főleg, ha a szomszédban háború dúl. Míg eddig elsősorban fizikailag érték az embert, az államot atrocitások, legújabban az online térben való lebénítás dívik, ezért mindenképpen arra buzdítalak benneteket, hogy járjatok nyitott szemmel az online térben, legyen szó egy vonatjegy megvásárlásáról, vagy egy állásajánlatról, amit te személyesen kaptál SMS-ben. 

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek