Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Könnyed délutáni csemegeműsor súlyos morális dilemmákkal tálalva: Love, Death+ Robots

Nem gyakran találkozunk olyan sorozatokkal, amelyek részenként teljesen különálló történetet dolgoznak fel, valamint látványvilágukban is teljes egészében eltérőek.

A Netflixnek mégis sikerült egyedi módon megalkotni egy olyan szériát, amely ezen feltételeknek megfelelően kielégítő élményt nyújt minden sci-fi és fantasy rajongónak, valamint azok számára is, akik szeretnek elmerülni az igényes animációk és elgondolkodtató üzenetek világában. Bár a sorozat második szériája vegyes fogattatást kapott, a híres Love, Death + Robots idén mégis újabb évaddal örvedeztette meg nézőit. 

A sorozat első évadja 2019-ben debütált és első körben 18 résszel indított, amely hamar elnyerte mind a nézők, mind a kritikusok tetszését, sőt, több díjat is bezsebelt még abban az évben. Nem is csoda, hiszen az első felvonásban az alkotók még tele voltak új ötletekkel, valamint jól átgondolt, igényes történetvezetést és animációt tártak elénk a legtöbb részben. Természetesen az epizódok rövidsége miatt nem mindig akadt idő egy komplex történet kibontására, ennek dacára a készítők egy látványos képi világgal kompenzálták a részek hiányosságát, hogy fenntartsák a színvonalat. A kezdeti sikereket követően a második évad mégis amolyan kudarcnak bizonyult, amely 2021-ben jelent meg és csupán 8 résszel bővítette a korábbi repertoárt. Az újabb részek feltűnően hasonló tematikát dolgoztak fel az elsőkhöz képest, így annak ellenére, hogy a látványvilág ugyancsak lehengerlő volt a szemnek, a sorozat repetitív motívumai kissé unalmassá tették a végeredményt, illetve az előző 18 rész után meglepőnek bizonyult az is, hogy a széria csupán felannyi résszel bővült. Természetesen ezektől a hibáktól eltekintve még mindig színvonalas évad született, csupán visszaesésnek tűnt az elsőhöz képest.

Ugyanakkor az idei, harmadik évad úgy tűnik, megmentette a sorozat hírnevét. Egy egész csapat rendezője akad ennek az antológiasorozatnak, ám a produceri munka nagy része Tim Millernek és a híres David Finchernek köszönhető, akik idén újabb kilenc résszel örvendeztették meg a széria rajongóit és az újabb alkotás ménősége arról árulkodik, hogy a készítők megfontolták az előzőleges visszajelzéseket, így ezekből merítkezve kiküszöbölték az előző évad baklövéseit és szépséghibáit.

A Love, Death + Robots valódi különlegességét a sokszínűsége adja, amely az animációs stílusokon és a műfajok keveredésén keresztül mutatkozik meg. A szériában találkozhatunk kétdimenziós akciójelenetekkel (Öljetek!), felgyorsított stop-motion apokalipszissel (A mini holtak éjszakája) vagy akár fotorealisztikus romatnikus sci-fivel is (A raj). A sorozat helyenként humorosabb, könnyebb hangvételű, máskor misztikus, elgondolkodtató irányt vesz, és ez az irányvonal adja az epizódok atmoszférájának diverzitását. Bár vannak előre megírt, forgatókönyvszerű történetek, akadnak olyan részek is, ahol a mögöttes üzeneten van a hangsúly, nem pedig a sztorin. Ezek a morális problémákat feszegető epizódok nem az erős narratívára építkeznek, hanem a lenyűgöző animációs látványvilággal ragadják meg a nézőt. Ilyenkor nem azon van a lényeg, hogy a történet kerek legyen, hanem hogy elkezdjünk gondolkodni. 

Ugyanakkor a készítők a sokszínűség mellett gondosan ügyeltek arra is, hogy a sorozatnak legyen egységessége. A közös pont pedig a tematizáláson alapszik, amit egészen az első évadtól ideáig szigorúan követtek. Nem számít, hogy szerre vagy egyszerre, de minden epízódban megjelenik a szerelem, a halál vagy a robotok motívuma. Úgy tűnik, ez a műsor legstabilabb alapköve, a rendezők pedig erre építkézve válogatták és alkották meg ezt azt őrülten sokoldalú antológiasorozatot. 

Szóval  a Love, Death + Robots harmadik évadában megkaptuk mindazt, amit az előző két évadban hiányoltunk. A történetek újból életre keltek és keretet kaptak, helyenként gondolatébresztő részek is felbukkannak, valamint a vizuális orgazmus sem maradt el az új részekből. Mivel a részek nagyon rövidek, 10-20 percesek, így az is hamar felzárkózhat, aki még nem látta. Összességében tehát megéri adni egy esélyt ennek a sorozatnak, már csak a lenyűgőző animációs képek miatt is. Azonban aki szeret a gondolkodós, mögöttes üzenetet rejtő filmeket, annak sem fog csalódást okozni ez a színes alkotás. 

Dávid Viktória

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek