Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Macron és Iohannis közös útja Európában szimbolikus értékű

Az elmúlt időszakban Romániába igencsak aktív lett a diplomáciai élet. Május elején Joe Biden felesége találkozott Klaus Iohannissal, illetve feleségével. Ezt követően, elsősorban az ukrajnai helyzetnek köszönhetően, Emmanuel Macron, francia államfő látogatott el Romániába, konkrétabban a Konstaca megyei Mihail Kogălniceanu légi támaszponton fogadta az államfő.

Az eseményen jelen volt Nicolae Ciucă államfő is, az érkezés után pedig megkezdődött a zárt ajtók mögötti megbeszélés. Szerda délelőtt Iohannis ezt nyilatkozta a sajtónak (Maszol.ro) “Üdvözöllek, kedves Emmanuel!” – köszöntötte a francia köztársasági elnököt Iohannis. Hansúlyozta: „Még az Orosz Föderáció ukrajnai katonai agressziója okozta válság ellenére is jelentősen és – mondhatom – nagyon örvendetes módon, az utóbbi időben intenzívebbé vált a biztonsági együttműködésünk.” Macron pedig elmondotta, hogy Franciaország számára „Románia nem akármilyen ország”, két ország barátságos kapcsolata között évszázados történelem van. 

Szerdán Emmanuel Macron a Moldvai Köztársaságba látogatott, hogy egy Twitter üzenetben üzent a Chișinăui lakosoknak.

Csütörtökön délelőtt Iohannis Olaf Scholz német kancellárral, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel, illetve Emmanuel Macronnal látogatott el Ukrajnába, hogy kifejezzék támogatásukat, együttérzésüket. Iohannis közzétett Tweetjében elmondta

 „Nincsenek szavak arra az elképzelhetetlen emberi tragédiára és borzalmas rombolásra, amit ma Irpinyben láttunk” – írta Iohannis a Twitterre, hozzátéve, Románia teljes mértékben támogatja, hogy az orosz elkövetőket a nemzetközi igazságszolgáltatás elé állítsák. A látogatást követően a rövid időn belül üzent az európai vezetőknek. Üzenetében reményét fejezte ki arra nézve, hogy reméli, nem csak további fegyverekkel való ellátására koncentrálnak. Ez teljesen felesleges volna és újabb károkat okozna az országnak – mondta el nyilatkozatában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. (Maszol.ro

Iohannis múlt heti útja közösen Macronnal, illetve Olaf Scholzzal szimbolikusan azt jelképezi, hogy az Európai Unió és Ukrajna számára is hiteles és fontos partner Románia regionálisan.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek