Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mire elég 2022 szeptemberében egy egyetemi ösztöndíj?

Már az ajtóban van az egyetemkezdés, rengetegen pont ezekben a napokban költöznek vissza albérleteikbe, így nem csoda, hogy mi is az egyetemkezdésre hangolódunk. Számtalan fontos dolog mellett azonban ott van az ösztöndíj is, ha kiemelten jó tanuló vagy, illetve a szűkebb anyagiakkal rendelkezőek számára ott van a szociális ösztöndíj is.

A legnagyobb ösztöndíj, amely az első tanuló(k)nak jár nagyjából 1000-1200 lej között mozog (egyetem válogatja), míg a kiválósági (jó tanulmányi eredményt elért) ösztöndíj 700-800 lej között mozog, akárcsak a szociális. (Mindegyik havi rendszerességgel értelmezendő).

Ahhoz, hogy a legnagyobb ösztöndíjat kapd meg, valószínű, hogy vagy évfolyamelső, vagy az adott szakirányban első kell legyél az egyetemen. A szerencsésebb karonkon az első két diák szokta megkapta szakonként ezt az ösztöndíjat. Az esetek túlnyomó többségében ezt a legnehezebb megkapni, egyértelmű, hogy ezért is magasabb, mint az átlagösztöndíj.

A 700-800 lejes ösztöndíjakat már egy fokkal egyszerűbb megkaparintani, de így is általában a legjobb 5-6 tanulóban mindenképpen benne kell hogy légy.

Szociális ösztöndíj esetében nagyjából a szociális állapotod számít, illetve a családodé (betegség, elvált szülők, havi egy főre eső jövedelem). Természetesen itt is számít az, hogy megvan-e átlagban a 6-os fölötti médiád, de nem szükséges ebben az esetben kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkezni.

A kiválósági ösztöndíj nem zárja ki a szociálist, vagyis ha valaki rossz anyagi körülményekkel rendelkezik és kimagasló tanuló, akkor simán összejöhet mindkét fajta ösztöndíj is!

De akkor nézzük meg, hogy mit lehet kezdeni konkrétan ezzel a pénzzel, mire elég…

Természetesen azt is felmérhetnénk, hogy egy kisvárosban a diák mit tud kezdeni vele, de az egyetemi városok, mint Brassó, Kolozsvár, Marosvásárhely egyáltalán nem számítanak kisvárosoknak, így nem is lenne reális ilyen módon mérni a vásárlóerejét az ösztöndíjnak.

Bár az első tanulók ösztöndíja nem mérhetetlenül kevés, jóformán arra sem elég, hogy fenntartsák magukat!

Ha csak nem te vagy az első tanuló és mellé még jár a szociális ösztöndíj is, akkor Kolozsváron jóformán arra sem elég, hogy bérelj egy szobát és kifizesd a vele járó költségeket. Egy szoba átlagosan 150 euró környékén van most Kolozsváron, ennél természetesen vannak drágábbak is, és olcsóbbak is, de egy tisztességes helyen, tisztességes lakásban, nagyjából ennyibe kerül. Ez jelenlegi árfolyamon 742 lej/hó, és a jelenlegi energiaárakat elnézve nagyjából 200 lej még fejenként kijöhet gázszámlára és villanyszámlára is. Plusz a közös költséges, mint WC papír és társai… Ez ugyan nem sokkal, de kicsit jobb indulattal már az ezer lejes ösztöndíj felett van.

Ha okosan osztod be, és kapsz a szüleidtől elegendő támogatást a lakhatásra, akkor gyakorlatilag mindhárom ösztöndíjból ki tudsz jönni. Még ha szűkösen is.

Minden városban a legdrágább és egyben a legkomplikáltabb dolog is, a lakhatás. Ha ez adott, vagy megoldható a szüleid pénzéből, akkor gyakorlatilag bármelyik ösztöndíjból ki lehet jönni, még ha szűkösen is. Legyünk reálisak, havonta 700-800 lej messzemenően nem elegendő arra, hogy megváltsd a világot. Ebből a pénzből nem igazán lesz lehetőséged telefont, laptopot, vagy ami legalább annyira fontos, egy új cipőt vásárolnod magadnak, hiszen míg egy jobb cipő legalább 300 lejbe kerül, addig egy jobb laptop, telefon ennek az összegnek az ötszöröse is lehet.

Ez a pénzösszeg elegendő arra, hogy kaját tudjál magadnak venni, hogy néha elmenj a barátaiddal sörözni, és ha megbetegszel (de ne nagyon!!), akkor gyógyszer is tudsz magadnak venni. Ennyi.

Helyénvaló ez?

Hogy a jelenlegi árak mellett a legjobb tanuló diák is csak 1000-1200 lejt tud kapni az egyetemtől (tegyük félre a különböző magánösztöndíjakat…)? Egyértelműen nem. Ez a pénz gyakorlatilag semmire sem elég. Nem, nem arra gondolok, hogy ebből a pénzből a diáknak képes kellene lennie fenntartania magát, hanem arra, hogy ez a pénzösszeg tényleg csak “pluszként” értelmezhető, tehát a szerencsésebbeknek lehetőségük van ebből a pénzből egy-két lyukat betömni, úgy, hogy ez az ösztöndíj nem képezi az alapvető jövedelmüket.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek