Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nem csak az a kérdés, hogy mennyire egészséges, vagy sem, hanem hogy minél könnyebben fogyasztható legyen! (X)

Szerintem már mindenki járt legalább egyszer életében úgy, hogy eldöntötte, hogy tudatosabban, egészségesebben fog élni.

Természetesen rengeteg ötlete van a nutricionistáknak arra nézve, hogy hogyan tudunk elérni kvázi könnyen változást, anélkül, hogy bármiről is le kellene mondanunk, de azt is el kell mondanunk, hogy nagyon sokunk számára nem működő opció az, hogy tele tömjük magunkat, és a szervezetünket különböző kemikáliákkal, sokkal inkább arra hagyatkoznánk, hogy egészségesebben étkezünk. 

            És természetesen az egészséges étkezéshez nem csak a különböző zsírszegény ételek fogyasztása tartozik, hanem például napi egy-két alkalommal elfogyasztott gyümölcs, vagy gyümölcslevek. És persze a napjainkban nagyon divatosnak számító smoothiek. 

            Azt, hogy mennyire egészséges éhgyomorra egy-egy smoothiet elfogyasztani, lévén, hogy nem vagyok szakember, megállapítani nem tudom, de az biztos, hogy az elmúlt időszakban nagyon divatossá vált ez fajta életmód. Ezért igyekeztem összegyűjteni pár olyan receptet, amelyet jómagam is kóstoltam, és az íze is tetszett, valamint az összetevői is természetesek. 

            Természetesen törekedtem az olyan alapanyagokkal operáló italok fellelésére, amelyek elsősorban helyi termelők termékeit veszik alapul, de egyértelműen ezt teljes egészében, tehát a smoothie minden egyes eleme esetében kivitelezni teljesen lehetetlen. 

A lentebb megjelenő italokat magukra is el lehet fogyasztani, de jómagam a reggeli kiegészítőjeként próbáltam ki, így nem biztos, hogy megfelelően laktatóak ahhoz, hogy a reggelt-délelőttöt ennyivel kihúzzuk. 

Banán-spenót-alma smoothie:

Egy turmixgépbe karikázz bele egy banánt, az almát hámozd meg és távolítsd el a magházát, majd kockázd fel és add a banánhoz. Dobj még hozzá két nagy marék bébispenótot és turmixold össze. Ha túl sűrű lenne, hígítsd fel 100%-os almalével vagy ásványvízzel.

A színe – ami szerintem gyönyörű zöld – ne ijesszen meg, az íze isteni!

Kiwi-körte-alma smoothie:

Pucolj meg 2 kiwit, 1 körtét és 1 almát, az utóbbiaknak távolítsd el a magházát. Kockázd fel a gyümölcsöket és turmixold össze. Ha sűrű adj hozzá ásványvizet.

Narancs-pink grapefruit smoothie:

Már önmagában a frissen facsart narancslé is finom és energiadús reggeli ital, én azonban meg szoktam bolondítani pink grapefruittal. Azért a rózsaszín változattal, mert annak az íze édesebb a fehér testvérénél. Attól függ, mennyire leves a narancs, hármat, négyet csavarok ki, ehhez adok egy nagyobb pink grapefruitot.

Banán-manula smoothie:

A banánt karikázd egy turmixgépbe, adj hozzá egy pupozott evőkanál darált mandulát, öntsd fel 2,5 dl manulatejjel és turmixold össze. Ha édesíteni szeretnéd (én nem szoktam, nekem a banán elég édes önmagában is), egy kis mézet tehetsz bele.

Epres kivis smoothie:

Hozzávalók (4 adag):

• 1 és ¼ bögre hideg almalé 

• 1 banán felszeletelve 

• 1 kivi felszeletelve 

• 5 fagyasztott eper 

• Másfél evőkanál méz

Barack smoothie

Hozzávalók (2 adag):

• 1 bögre tej vagy növényit tej 

• 2 evőkanál vanília joghurt 

• Fél bögre fagyasztott barack 

• Fél bögre eper 

• 1/8 evőkanál gyömbér por 

• 2 evőkanál proteinpor 

• 3 jégkocka

1. Turmixold össze a folyékony hozzávalókat (tej, joghurt stb), a gyömbérport és a proteinport.

2. Add hozzá a gyümölcsöket, majd turmixold jól össze. A végén add hozzá a jeget is. Minél több jeget teszel bele, annál sűrűbb lesz az állaga.

Keverd össze az almalevet, a banánt, a kivit, az epret és a mézet, majd turmixold össze.

A fentebb bemutatott gyümölcsös italokat én mind egytől-egyig leteszteltem, és el kell mondanom, hogy mindegyik nagyon-nagyon ízlett, pedig én ezen üdítőknek nem vagyok a pártolója. 

            Mindenképpen érdemes kipróbálni őket, és lehetőleg minél jobb minőségű, helyi alapanyagokat felhasználni, hiszen csak úgy lesz igazán egészséges az ital!

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek