Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nők a férfias sorozatokban (Vendégposzt)

A filmtörténelemben hasonlóan lassan kaptak méltó szerepet a nők, mint a való életben. Fokozatosan bomlottak le azok a rétegek, amelyben a nő tárgyként van kezelve, butácska, a férfiak világában csak dekorációs elemként működik, esetleg még bántalmazzák is. Máté Emőke vendégposztja

A szobanövényből szereplővé majd lassan főszereplőkké avanzsálódottak, de sokáig, egészen talán az előző évtizedig várattak magukra azok az alkotások, amelyekben a nők nem egy finomított világban, agyon sztereotipizálva szerepelnek, hanem egyenlő felekké válnak. Azonban most nem az ilyen alkotásokat vesszük górcső alá, hanem azokat a sorozatokat, amelyek alaptörténetükből fakadóan férfiasak, ha úgy tetszik szupermaszkulinok. 

Első jelöltnek a Peaky Blinders, magyarul Birmingham bandája című alkotást szemeltem ki. A sorozat a Netflixen fut, jelenleg a rajongók a hatodik évadot várják tűkön ülve, mely egyes híresztelések szerint az utolsó, mások szerint pedig, az utolsó előtti évad lesz. Akinek esetleg nem ismerős a dolog, egy az első világháború utáni Angliában, pontosabban Birmingham városában játszódó maffiasorozatról van szó. A történet fiktív, de a középpontban lévő Shelby család valós alapokra épül, ugyanis egy 19. századi utcai bűnbanda – a Peaky Blinders – szolgált inspirációnak. A Shelby család, élükön Tommyval (Cillian Murphy) a kezdetekben csupán gazdagságért és a jólétért küzd, olykor legális, de gyakrabban törvénytelen eszközökkel, az évek során azonban a vagyon gyarapodásával a hatalom, a befolyás és a felelősség is folyamatosan növekedik. A középpontban álló cigány család Birmingham mélyszegény negyedeiből indult, fogadóirodákat működtettek és a védelmi pénzt szedtek be. Megfelelő mértékű misztikum, erő és tekintély lengi őket körül a jól megkomponált látványvilágban, jó operatőri és rendezői munkával fűszerezve. Azonban egy ilyen erőszaktól fűtött, whisky és cigaretta szagú, puskaporos, lócitromos világban, ahol az alvilági arcok a rendőrséget is zsebükben tartják, nehéz elképzelni a nőket előnyös helyzetben – tudva, amit tudunk az előző század első évtizedeiről. Azonban – és talán ez is hozzájárul a sikeréhez – a sorozat jól veszi ezt az akadályt. De lássuk csak miért:  

A Shelby nők

Alapvetően a kor női ideálképe a jól öltözött, visszafogott nő, aki akkor beszél, ha kérdezik. Idejében férjhez megy, gyerekeket szül és meleg vacsorával várja haza a férjét. (Ez persze a sarkított kép, hiszen az alsóbb rétegekben már jócskán jelen van a dolgozó nő, de az elvárások felé sem másak, csak az ő keresetére is szükség van a család eltartásához…) 

A sztereotípiákkal szemben azonban cigaretta füstbe burkolódzva, ízléses vörös rúzzsal ott áll Polly Gray (Helen McCrory). Polly a Shelby testvérek (Tommy, Arthur, John, Finn és Ada) nagynénje, aki a céget vezette, míg a három idősebb fiú a háborúban voltak. Hazatértük után sem kényszerül vissza a „női létbe”, hanem továbbra is a cég teljesjogú és megbecsült tagjaként működik. 

Polly többféle szerepet is betölt a család életében. Első sorban ő Tommy helyettese, és egyben a Peaky Blinders kincstárnoka (keményen fogja a fiúkat a pénzügyekben, megvan a státusza ahhoz, hogy megkérdőjelezze őket). A nagyobb horderejű kérdések eldöntésében a szava annyit ér, mint unokaöcseié, ha nem többet.

Másodsorban ő az anyafigura a Shelby fiúk életében, még ha az nincs is kimondva szavakkal. Ezt a leginkább Tommyn lehet megfigyelni, aki rendszeresen fordul tanácsért nagynénjéhez, akár üzleti kérdésekről, akár szívügyekről legyen szó. Az anyaszerep be is teljesedik egy adott ponton, amikor előkerül a fia, Michael (Finn Cole). 

Végül pedig, ő az egyik képviselője a misztikumnak a sorozatban. Cigány származására büszke lévén, hisz és űz is szokásokat. Megérez dolgokat, jósol és átkoz. Polly a filmben az erős és magabiztos nagyvilági nőt szimbolizálja, de nem válik férfiassá, hiszen a végletekig nőies, törékeny, ha szerelmes, de anyatigrisként védi az övéit. 

A Shelby család másik női tagja Ada (Sophie Rundle), az egyetlen lánytestvér, akit ekként is kezeltek. A kezdetekben egy fiatal lány, akinek elvette a szerelem az eszét, a bátyjai tiltásával dacolva kiáll magáért és akaratáért (igazi Shelby csak szoknyában…) Érdekeit és világszemléletét tekintve kilóg a sorból, de nem retten vissza ettől, büszkén vállalja különbözőségeit. Jelentős fejlődésen megy keresztül a néző szeme láttára. Szeleburdi szerelmes lánykából, megfontolt kifinomult nővé válik, szemben állva a kor sztereotípiáival, kommunista nézeteket vall, egyedülálló anya, színesbőrű szerelme van. A család életében nem kap olyan kiemelkedő szerepet, mint Polly de idővel a hugicából olyan nővérré válik, akihez segítségért, tanácsért és támogatásért fordulnak a fivérei, talán az üzletben is nagyobb szerepet kap majd idővel. 

A felségek

A Shelby fiúk annak rendje és módja szerint megnősültek az öt évad alatt. Legelőszőr a harmadik legfiatalabb fiúnak, Johnnak (Joe Cole) kötik be a fejét. Tommy úgy ítéli, hogy jó lépés lenne szövetséget kötni a Lee családdal, akik ennek garantálása érdekében házasságot akarnak. Egészen az esküvőig John nem is láttja a menyasszonyt, de nem is igazán kíván megnősülni, ám amikor megpillantja az oltárnál a neki szánt lányt, Esmét (Aimee-Ffion Edwards) a kétségei köddé válnak és örül a szemrevaló asszonykájának. Esmé képviseli egyébként a kor „tipikus nőjét”. Férjhez megy, mert azt mondták. Ahhoz, akihez mondták. Gyerekeket szül. Részt vesz a család és az üzlet életében. Az érdekházasság sikeresnek bizonyul, hiszen a fiatalok megszeretik egymást, így Esmének hatalma van John felett. Történetüket lendületessé és izgalmassá teszi Esmé cigány származásból fakadó temperamentuma (tűzről pattant), ami valószínűleg sokat segített még azon, hogy fel tudja venni az új családja ritmusát és beilleszkedjen oda, belevaló Shelby nővé válva. 

Arthurt (Paul Andreson) méltán nevezhetjük a család fekete bárányának. Legidősebb testvérként a háborúból hazatérve előbb ő foglalja el a vezető szerepet a család életében, de hamar nyilvánvalóvá válik, hogy nincsenek meg a kellő képességei. Epizódról epizódra változik megbízható hűséges testvérből, alkoholista idegronccsá, majd kijózanodik aztán ismét elkövet valamit, ami miatt gödörbe kerül. A hullámvölgyeket a felesége, Linda (Kate Phillips) hozza egyenesbe. A mélyen vallásos hölgy látszólag jó hatással van Arthurra, távol tarja a bajtól és ezáltal a Shelby léttől is. A béke törékeny. Linda a felszínen a 20-as évek nőideálját testesíthetné meg, de annál rafináltabb. Remek Shelby nő lehetne, hiszen nagyon is hasonlít rájuk, de az érdekek túlságosan is ütköznek.

A legfiatalabb nős Shelby fiú, Michael, aki Amerikából feleséggel tér haza. Gina (Anya Taylor-Joy) bár még csak néhány részben szerepelt – hiszen az ötödik évadban tűnt fel – már most látszik, hogy alaposan fel fogja kavarni az állóvizet. Túl sokat nem lehet tudni még róla, de úgy tűnik ő az a nőtípus, aki látszólag csak kiegészítő a férfi mellett, de valójában ő akarja, hogy ez így tűnjön a külvilágnak. Ahogyan szokták mondani, a férfi hordja a nadrágot, de a nő dönti el, hogy melyiket. Az eddigiekből az nyilvánvalóan látszik, hogy Michaelt jól az úja köré csavarta, de talán már ő is dönt helyette? 

Tommy Shelby és a nők 

Tommy szerelmi ügyei legalább akkora listába szedhetőek, mint bűntettei. A család fejének többféle típusú és státuszú nővel is akadt dolga. Példának okáért szeretői közt volt tehetős versenyló-tulajdonos özvegyasszony, eszelős orosz hercegnő és nehezen megközelíthető szakszervezeti szervező. Azonban igazán szerelmes csak egy nőbe volt, Grace Burgessbe (Annabelle Wallis). Grace is a „látszat csal” típusú nők kategóriáját erősítette, hiszen a kezdetekben egyszerű kis pultoslány volt, aki énekével szelídítette meg és nyugtatta le a háborgó vendégeket. Azonban kiderült róla, hogy beépített ügynök, akit nem is kell annyira félteni. Úgy rabolta el Tommy szívét, hogy az észre sem vette. Grace kifinomult, művelt és okos nő, a legkevésbé sem illik Tommy világába, lehetséges, hogy ép ez tartja ott őt. Amolyan az ellentétek vonzzák egymást mintára. Megjelenése és viselkedése alapján joggal nevezhető a kor ideáljának, valamint egyben ő testesíti meg azokat a vágyakat, amelyek nem teljesülnek, bármekkora hatalma, vagyona vagy befolyása legyen is az embernek. 

Végül pedig Lizzie Stark (Natasha O’Keeffe). A sorozat kezdetén prostituáltként jelenik meg, akinél Tommy visszatérő vendég. Már akkor lehetett sejteni, hogy nem egy egyszerű nőcskéről van szó, hiszen a Shelbyk feje beszélget vele, meghallgatja a véleményét. Ennek tekintetében nem meglepő, hogy végül felveszi titkárnőnek. A viszonyuk viszont nem szűnik meg teljesen, azonban Lizzie mindig csak B opció marad. Vágyik Tommy szerelmére, de azután sem kapja meg a szívét, hogy feleségül megy hozzá. Őt azzal a szóval lehetne a leginkább jellemezni, hogy életrevaló. Képes a legnehezebb időkben is kitartani és alkalmazkodni, túlélni.

Összességében a Peaky Blindersről el lehet mondani, hogy méltón viszonyul a nőkhöz, nem lekezelő, lekicsinylő, erőszakos – kivétel amikor eszközként szolgál a nőkkel szembeni agresszió, a rendező és forgatókönyvíró kezében egy szereplő lejáratására, unszimpatikussá tételére a nézők szemében. Egy szintre emeli a nőket a férfiakkal, egyszerű bár látványos példa erre, amikor Birmingham utcáin együtt mennek végig – mint a csajos filmekben a suli nagymenői – közösen képviselnek erőt és hatalmat. Sőt olykor, épp a női észjárásra és gondoskodásra van szükség. Mentőövként vagy ha úgy tetszik jelzőfényként vannak jelen, máskor pedig lassú méregként.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek