Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Örömből játszunk” – beszélgetés Benedek Miklós Balázzsal, a JamBridge zenekar frontemberével

Egy fiatal, feltörekvő marosvásárhelyi együttes – általában véve ennyit tudnak az emberek a JamBridge zenekarról. De kik, milyen hangszerek, érzelmek, műfajok, nehézségek vannak a név mögött? Céljaikról és terveikről kérdeztük Benedek Miklós Balázst, a JamBridge formáció frontemberét. – Farkas Kriszta cikke

Kezdjük a legelején: mikor alakult a zenekar és mi volt a kezdeményező ok?

2018 októberében alakult meg az együttes, egy iskolai projekt miatt álltunk össze. A koncert sikere után úgy döntöttünk, hogy meg kellene maradjon ez a formáció, és új dolgokat is ki kellene próbáljunk együtt, hiszen eddig nem nagyon volt lehetőségünk. Mindenki szerette a könnyűzenét, a jazzt, de soha nem volt senkinek zenekara. Akkor úgy döntöttünk, hogy belevágunk. 

Kik a jelenlegi tagok, illetve milyen hangszereket használtok?

Kezdetben kevesebben voltunk a zenekarban, azóta már bővült a csapat. Az elején Hajdú Roland volt a zongoristánk, Gál Kristóf basszusgitározott, Málnási Zozó dobolt, én szaxofonoztam, és Dávid Gergő hegedült. Azóta kicserélődött a zongoristánk, most Elekes Péter személyének örvendhetünk. Továbbá megismertük – egy nagyon különleges helyzet alapján, amikor a Navarra Dance-t kisértük Marosvásárhelyen, Nagy Pétert. Annyira tetszett neki az egész, amit csináltunk, hogy azt mondta: „Fiúk, lehetne, hogy csatlakozzak?” – azóta lett egy énekesünk is. Fábián Árpád Lehelt meg már nagyon régóta ismerjük – vele is voltak kollaborációk, de azt hiszem 2019 végén jött el az a pillanat, amikor Lehel is azt mondta: „Fiúk, tényleg szeretnék én is csatlakozni!” – így lett egy basszusgitárosunk is. Azóta mindenkinek megvan a maga szerepe, és mindenki azt csinálja, amit szeret.

Akár tanulmányi, akár munkahelyi szinten, de a tagokból most is mindenki zenével foglalkozik?

Nem mindenki folytatta tovább a zenét. Van, akinek ez csak egy hobbi. Például Pecka, az énekesünk igazából grafikus és animátor egy videójáték készítő cégnél, Lehel pedig kommunikáció szakon végzett. Péter, a zongoristánk jelenleg informatikával foglalkozik. A többiekkel viszont zenére mentünk tovább. Három tag van a hétből, aki igazából nem ezt csinálja. 

Ha jól tudom, akkor sokféle eseményen megfordultatok már, mint fellépők. Fel tudnál sorolni pár alkalmat, rendezvényt, amik igazán érdekesek?

Valóban sok helyen voltunk eddig: kísértünk táncegyüttest egy adott pop műsorral, játszottunk a Vibe fesztiválon több alkalommal, egy online zenei fesztiválon: a Frekvencián – Marosvásárhelyen, valamint különböző nyári táborokban voltunk állandó fellépők. Még borkostoló esteken, esküvőkön, tavaszi bálokon is léptünk fel.

Hogyan jellemeznéd egy szóban a zenekart? Mi lenne a legelső szó, ami eszedbe jut rólatok?

Talán az örömzene.

Ezt ki tudnád fejteni?

Igazából nem voltak nagy céljaink az elején, csak jókedvből szerettük volna kipróbálni magunkat. Azt hiszem, ez megmaradt a mai napig, hogy örömből játszunk. Mi a JamBridge-dzsel azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy újra megszerettessük az emberekkel a múlt század nagy jazz dalait. A közönség szereti azt, ha színes felépítése van egy műsornak. Valami olyan zenét akarunk csinálni, ami nagyon közel áll és szervesen kapcsolódik a jazz műfajhoz, de nem vetünk meg sem egy funky dalt, sem egy pop dal feldolgozását, sem egy jó kis bluest. Innen is ered a név: Jambridge – jamből, zenélésből adódott a dolog, a „bridge”, mint híd, hogy áthidaljuk a műfaji korlátokat.

Leginkább feldolgozásokat csináltok, mi alapján szoktatok dalokat választani? Valakinek jön egy ötlet és akkor „uuu, ezt jó lenne megcsinálni!”?

Igen, rátapintottál a lényegre. Így szokott ez lenni, hogy: „Te, hallottad, hogy milyen jó ez a szám? Persze, hát akkor csináljuk meg!”. Az elején is úgy indult a dolog, hogy azokat a számokat próbáltuk feldolgozni, azokat a jazz standard-ket akartuk eljátszani, amiket mindenki szeretett.

Ha egy olyan ember beülne egy próbátokra, aki különösebben nem ismer titeket, a munkásságotokat, akkor mit látna? Szerinted mi lenne a benyomása, véleménye a zenekarról?

Az elején a próbának próbáljuk felstimulálni egymás hangulatát annyira, hogy benne legyünk a dologban. De utána úgy gondolom, hogy nagyon laza hangulatú, tök jól, fluidan működő próbafolyamatokat látna az ember. Persze amikor valami komoly eseményre megyünk, és igazán kell rá készülni, akkor mindenki odateszi magát, de ez nem egy professzionális szintű zenekar, szóval itt inkább az együtt való muzsikálásról, az együtt töltött időről van szó.

Igyekszünk minél készebben menni a próbára. Igazából egy zenekar úgy tud jól működni, hogyha úgy megyünk oda egy előre megbeszélt számmal kapcsolatban, hogy mindenki tudja a saját részét és tudja, hogy mit fog csinálni. Úgy sokkal könnyebb összerakni és extrákat beletenni, minthogy ott kezdjük el kiszedni a dolgokat: „Te, várjál… Akkor itt mit játszok én? Mit játszol te? Hogy legyen ez az egész felépítés?” – igyekszünk ezt a részét minél komolyabban venni.

A járvány kitörése a ti tempótokból is visszavett, kevesebb lehetőség volt fellépésre az utóbbi időben. Viszont gondoltatok arra, hogy ha más műfajokban mozognátok, akkor több felkérés érkezne, vagy valamilyen szinten nagyobb lenne az érdeklődés?

Van igazság ebben: igaz, hogy a jazz zene most a reneszánszát éli világszinten, de itt Romániában le vagyunk maradva egy kicsit ilyen téren. Nincs akkora népszerűsége az emberek körében, ezért próbálunk mindig egy olyan színes műsort összeállítani, amiben elhangzanak a klasszikus jazz standard-ek is, igyekszünk ismertebb dallamokat is belevinni. Próbálunk mindig úgy játszani, hogy legyen meg a felismerés az emberekben, hogy: „Ismerem ezt a számot, de így még nem hallottam!”. Igazából játszhatnánk olyan zenét, amivel népszerűbbek lehetnénk, de ragaszkodunk az elveinkhez.

A feldolgozások és a jazz standard-ek mellett gondoltatok arra, hogy saját dalt írjatok vagy kiadjatok egy albumot?

Feldolgozásokból már készült egy albumunk, ami meghallgatható a Soundcloud-on. Van már egy saját szerzeményünk is, bár még nagyon korai és kezdetleges dal. De nagyon sokat gondolkoztunk ezen, tervben van. Terveink, ötleteink és elképzeléseink mindig vannak.

A JamBridge zenekar feldolgozásai megtalálhatók a Youtube felületén: https://www.youtube.com/channel/UCu01Oy0yeQew4rrgUO69ctQ 

A Soundcloud-on lévő albumot ezen a linken lehet meghallgatni: https://soundcloud.com/galkristof30/sets/jambridgeflowing-under

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek