Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tévézés (=sorozatok) VS Olvasás? Miért? Fiatalokat kérdeztünk!

Abban a pillanatban, ahogyan feltettük a kérdést rögvest egy másik kérdést kaptunk: Mégis ki tévézik a fiatalok közül 2022-ben? A kérdés pedig jogos, hiszen maga a tévézés műfaja napjainkban már kihaló félben van, így egyértelműsítjük a dolgokat és leszűkítjük a Netflixre, sorozatokra a témakört.

Nemrégiben olvastam egy cikket, amelyben elsősorban azt vitatta a szerző, hogy mi jobb az ember számára, a televízió vagy az olvasás. No, szerintetek mi lett az eredménye?

Napjainkban szerintem teljességgel elképzelhetetlen az, hogy ne éljünk a technológia adta lehetőségekkel. Számítógépezni már nem szoktak annyit a fiatalok, mivel a játékot, a kommunikációt az okostelefonok megjelenése teljességgel megváltoztatta. Aztán egyre kevesebben néznek televíziót is, hiszen az egy eléggé statikusnak mondható műfaj. Megvan, hogy hány órakor, hol kell legyél, ez pedig gyakorlatilag kivitelezhetetlen, mi van, ha dugó van a városban? Lekésem a kedvenc sorozatomat? Erre a problémára érkeztek meg a streaming szolgáltatók, mint az HBO Max és a Netflix. Az elmúlt húsz évben teljességgel megváltoztak a körülöttünk levő dolgok, mi pedig törekszünk adaptálódni hozzájuk… Több-kevesebb sikerrel.

Akárhányszor leülünk a “mai fiatalok” köré, olyan témákat hallhatunk, amihez jó indulattal hozzá sem tudunk szólni…

De ennyi változás közepette, mi történt az olvasással, miért nem olvasnak a fiatalok.

Zsuzsi (19 éves):

Én személy szerint nagyon szerettem olvasni. Gyerekkoromban rengeteg fantasy-t olvastam. Nagy Harry Potter-rajongó vagyok (nem tudom, hogy 2022-ben lehet-e még ilyent mondani, anélkül, hogy azt mondanánk rá, hogy béna..), és azt hiszem, hogy ez az egyik iskolapéldája annak, hogy miért nem olvasunk már szépirodalmat. Számomra az ilyesfajta könyvek olvasása egyáltalán nem kikapcsolódás. Hihetetlenül vontatott és sok szempontból túlságosan aprólékosnak találom a hagyományos könyvek leírásait, amit napjainkban gyakorlatilag csak és kizárólag úgy lehet olvasni, hogy félreteszel mindent, kitisztítod az agyadat és csak és kizárólag az olvasással foglalkozol. Vagyis belassulsz. Ez pedig egyre nehezebb, már-már majdnem lehetetlen, hiszen körülöttünk a világ másodpercenként változik, másodpercenként történik valami, az egésznek a ritmusa teljesen más, mint ami az olvasáshoz szükséges lenne. Ebből kifolyólag is, igyekszem minél több hangoskönyvet hallgatni, hogy pótoljam a lemaradást, lehetőleg minél több értelmes-érdekes dologgal maradjak.

Természetesen nálam is a Netflix győzött. Ki tudná felvenni a versenyt egy “játékdobozzal”, ami ráadásul folyamatosan újabbnál-újabb dolgokat talál ki arra, hogy téged szórakoztasson, olyan módon, hogy neked tényleg nem kell se gondolkodnod, se tenned valamit ezért. Ilyen kontextusban, gyakorlatilag teljesen értelmetlen az összehasonlítás.

Péter (22):

Nálam a könyv győz. Mert azt akarom, hogy győzzön. Rengeteg energiát szánok rá arra, hogy olvassak. Igen, hogy olvassak, ne csak nézzem a könyvet. Míg a tévézés, netflixezés esetében gyakorlatilag teljesen kézhez kapod az információkat. Olvasás közben te magad kell kibontakoztasd a történetet. Ez pedig most, amikor gyakorlatilag percenként változnak a dolgok, egy perc alatt több impulzus is érhet, ki választaná azt az egyet? Ahhoz, hogy mostani huszonévesként ténylegesen olvasni tudj, nagyon-nagyon nagy türelemre és kitartásra van szükség. Nem lehetetlen, de munkás egy dolog.

Ceci (28):

Két egyetem elvégzése után, s kismilliónyi gondolattal később, azt tudom mondani, hogy a netflixezés szokott győzni. Eléggé leterhel a munkám, meglehetősen sok odafigyelést igényel, sajnos arra már nincsen megfelelő mennyiségű agyi kapacitásom, hogy az olvasásra is figyeljek.

Természetesen ha gyerekem lesz, akkor minden megváltozik. Számomra az elképzelhetetlen, hogy este ne olvassak neki, ehhez pedig az szükségeltetik, hogy én magam is rákényszerítsem erre magam. 2023, készülj!

Gergő (23):

Nálam a netflixezés mindent visz. Nem vagyok egy túlságosan olvasós alkat, nem kötöttek soha le a könyvek. Igazi kocka vagyok, reálos, aki soha nem szeretett olvasni. Gyerekkoromban olvastak nekem, de amikor aztán arra került a sor, hogy én magam olvasni kezdjek, valami elromlott.

Igazából sajnálom, mert az olvasott emberek számomra értékesek, különlegesek. Nekik valami olyan van a birtokukban, ami nekem sajnos egyelőre még nincsen. Idővel ezen változtatnom kell!

Akkor hát tényleg nem olvasnak a mai fiatalok?

Tényleg kevesebbet olvasnak, de a képlet messzemenően nem ilyen egyszerű. A világ megváltozott és az, ami régebben működött most már sajnos nem működik. Az olvasás még mindig érték, ezt nagyon sok fiatal is így gondolja, ám a lehetőségek, illetve a mindennapok hangulata nem teszi lehetővé azt, hogy az ember annyit olvasson, mint az elődei tették.

Ettől függetlenül a műveletlenség és a tájékozatlanság továbbra sem egy erény! Mindenkit arra biztatunk, hogy akár még némi erőltetéssel is, de tegye meg, tegyen erőfeszítést annak érdekében, hogy olvasson!

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek