Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Van olyan, hogy erdélyi divat?” -Erdélyi divat előzetes interjú

Van olyan, hogy erdélyi divat? Az erdélyi nők mennyire divatosak? Mi a kínálat a helyi divattervezők részéről és mire lenne igény a vásárlók részéről?  Ezekre a kérdésekre keres választ Hajnal Zsuzsa, erdélyi stílustanácsadó, Márton Krisztina, ruhatervező, aki számos divatbemtatót szervezett már Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában és Kurjatkó Panka a Blaze design store kreatív menedzsere. 

            Ezt az interjút az Erdély TV műsorvezetője, Csatlós Tünde moderálj és vezeti, illetve hamarosan élőben is meglehet majd nézni a teljes beszélgetést Nőszemözt című műsorban.

Hímzett szoknya, sujtásos fülcsi, nemezkalap, székely csizma – ez lenne az erdélyi divat? Nem hinném. De kezdjük talán azzal, hogy határozzuk meg mi is a divat. Vagyis arra lennék kíváncsi, hogy számotokra mit jelent a divat, és az, ha valaki divatos.

Mindhárman egyetértünk abban, hogy meglehet és meg is kell különböztetni a stílusosságot a divatosságtól. A divat és az öltözködés egy olyan kulturális eszköz, amely segítségével megmutathatjuk az egyéniségünket, kifejezhetjük magunkat szavak nélkül is. Erre jó példa az első benyomás fontossága, és habár létezik az a szólás: „Nem a ruha teszi az embert”, mégis előbb kategorizálnak bennünket idegen emberek a megjelenésünk alapján, mintsem megtudnánk szólalni. Tehát fontosabb, hogy kialakítsuk a saját ízlésünket és hozzánk illő stílusunkat, minthogy trendek alapján öltözködjünk. A trendek pontos követésével az a baj, hogy nem minket képviselnek és gyakran nem is állnak jól mindenkinek pl.: a 2000-es évekből a csípő trapézaljú nadrágok újra trendik lettek 2022-2023-ban is. Sokan nem örültek ennek, viszont Zsuzsa szerint legalább a nők felének biztosan ez a fazon is jól áll. 

Összességében Panka szerint az a divatos személy, aki követi a divatot, de elsődlegesen nem az határozza meg az öltözködését. „Mazsolázni, válogatni kell a divat új elemeiből, és azokat kell beépíteni a ruhatárunkba úgy, hogy találjon a stílusunkhoz.”

Szerintetek létezik olyan, hogy erdélyi divat? Meghatározható valamilyen módon? Meg lehet különböztetni pl. egy erdélyi lányt a többitől külföldön?

Az erdélyi divat még gyerekcipőben jár, nincsenek konkrétan kiforrott jegyek amik nagyon tipikusnak mondhatóak lehetnének az öltözködésükben. Emellett az is megfigyelhető, hogy másképp öltöznek kisebb városokban, mint nagy városokban az erdélyi nők. Itt befolyásoló tényező lehet az a magatartás, amit sok helyen láthatunk: „Mit fognak szólni a szomszédok, ha ilyen kirívóan, másképp öltözök?” Emiatt inkább a praktikus és egyszerűbb ruhákat választják, tisztelet a kivételnek, mert azért itt is akadnak nagyon stílusos nők. Valószínűleg az is befolyásolja ezt, hogy az életvitelünk sokban különbözhet az olasz és francia, „divatos és elegáns” nőkétől. Talán kifogás is lehet ez, de például egy több gyerekes anyuka valószínűleg nem fog tűsarkúban és fehér kosztümben futkározni. Mert minek? Kinek? Hova? Persze stílusosak és divatosak lehetünk másképp is, viszont az biztos, hogy időbe és energiába kerül annak lenni. 

Az erdélyi divatra sajátos jellemző lehet az a nagyszerű dolog, hogy az emberek viselik a helyi alkotók, kézművesek és designerek alkotásait, ahogyan az is, hogy a kiegészítők előtérbe kerülnek. Az egyszerűbb outfiteket, mint: farmer, póló, teniszcipő, érdekes és extrább kézműves, designer kiegészítőkkel dobják fel, mint: színes Delikates övtáska, kézzel festett RebekArts fülbevaló, Esztány bőr pénztárca, Chignon Mignon mintás hátizsák és még sorolhatnánk. 

Már ha erdélyi divatról beszélünk, úgy gondolom, kihagyhatatlan a hagyományvilág. Sokan nyúlnak vissza a gyökerekhez, régi motívumokhoz. Mit gondolsz, Krisztina, miért fontos ez számukra és van erre a népi vonalra igény?

„Igen, van igény rá, és tényleg jó látni, hogy a nagy közönség milyen színesen viseli ezeket a darabokat. A tervezők részéről pedig biztos van egy tudatosság a hagyományörzésre, ezt a magam nevében mondhatom és szerintem másokéban is. Olyan szép, gazdag a hagyományos motívum világ és annyira sokfélék az elemek, hogy önkéntelenül is találunk bennük olyan számunkra tetszőt, amit a saját szűrőnkön keresztül újraértelmezünk és amikből nagyon érdekes darabokat lehet kihozni. Ez a szeretetből és tiszteletből jövő újraértelmezés.”

Mire mondhatjuk azt, hogy ez a hagyományos öltözék?

„A férfiaknál divatos és hagyományos darabok az ingek, amik reneszánszukat élik, illetve a különböző zsinoros mellények is. A nőknél még inkább lehet variálni a különböző ruházati darabokat, illetve a díszítő motívumokat is: zsinorozás, más-más anyagok használata, vagy hagyományosabb anyagból modern darabot készíteni vagy a modern ruhákra olyan kicsi részleteket beleépíteni bizonyos gallértípust, mandzsettát, az ujjnak a szabását úgy alakítani, a szoknyákról nem is beszélve, ami modern anyagból is készülhet viszont a formája úgyis a régi formavilágot erősítheti. Vannak alkalmak, amikre szívesebben veszünk fel hagyományosabb öltözéket, hiszen helyzettől is függ, van, hogy ezzel is egyszerűen üzenni próbálunk: a hovatartozásunkat, az értékrendünket kifejezni. Egy alkalomhoz egy ünnepélyes, feszes szabású viselet egy tartást ad a viselőjének. Habár nem hétköznapi viselet, lehet azzá is tenni” – Krisztina szerint.

Panka, nálatok a Blaze-ben vannak olyan tervezők, akik ezt a hagyományosabb vonalat képviselik?

„Jelenleg nálunk nincs túl sok ilyen darab, akikkel mi kollaborálunk a modernebb vonalhoz közelebb állnak, de van példa arra, hogy inspirálódnak a régi motívumokból, természetes anyagokat használnak vagy a színeikben jelenítik meg az erdélyi régi öltözéket. A Blaze-ben található kézművesek és designerek szerintem követik a divatot és a trendeket, de nem ezek határozzák meg az alkotásaikat, inkább igyekeznek saját márkát és stílust kiépíteni, amik által felismerhetőek lesznek. Nagy hangsúly fektetnek a színekre, a különleges mintájú textíliákra, a különböző textúrájú és tappintású anyagokra, az új formákra. Jelenleg trendi és menő kiegészítők az övtáskák, és a roll-top típusú hátizsákok, a feltűnő kézzel készített fülbevalók és ékszerek. 

Igen, ezt látom én is, hogy többnyire nagyon színes, feltűnő darabok születnek. De tényleg kiváncsi vagyok, Zsuzsi, te már rengeteg stílus és színtanácsadáson vagy túl, és hogy, mi az igénye a vásárlóknak, milyen ruhákba szeretnek öltözni?

„Erdélyben most a tendencia az a farmer és póló. Ez egy részt nagyon kényelmes és praktikus viselet, másrészt nadrágokból elég nagy a választék, határ a csillagos ég: más színek, formák és szabások, valamint ezt az egyszerű szettet nagyon jól lehet kombinálni kis zakóval vagy sportcipővel, vagy hegyesorrú cipővel is. Nagyon örülök annak is, hogy sokan úgy keresnek meg, hogy megakarják ismerni önmagukat, a saját stílusukat, saját önkifejezésüket. Sokan azt gondolják tévesen, hogy amikor eljönnek hozzám stílustanácsadásra én majd azt tanácsolom nekik, hogy hordjanak mini szoknyát és tűsarkút. De nem erről van szó. Tényleg az a legfontosabb, hogy megtalálják a saját életvitelüknek, stílusuknak, életkoruknak megfelelő öltözéket, és általuk kifejezzék magukat. Az számít, hogy milyen a ruha szabásmintája, nyakkivágása, milyen színeket hordunk és mi áll jól nekünk.”

„Ebben valóban az a nehézség, hogy megtaláljam azt, ami igazán én vagyok.”

Zsuzsa azt ajánlja, hogy kicsit üljünk le és gondoljuk át, melyik az a stílus ami tetszik nekünk, és amit szeretnénk mi képviselni, ami igazán tetszik a szemünknek, szívünknek, lelkünknek, és akik valójában mi vagyunk.

Mit gondoltok, milyen alternatívái vannak mondjuk egy középkorú nőnek, aki a saját korosztályához illő, de azért stílusos, egyedi, divatos cuccokat keres?

„Lehet turkálóba járni, vagy online rendelni külfödről, vállalva a kockázatot, hogy nem talál a méret, vagy helyi boltokban válogatni. Nálunk a Blaze-ben van olyan szolgáltatás, hogy Puja Orsolya divattervező készít személyre és igényekre szabott ruhákat. Ilyenkor figyelembe veszi a kliens stílusát, kedvenc színeit, testtalkatát és, hogy milyen szabásminták állnának neki a legjobban. Itt lehet szó akármilyen ruhadarabról: alkalmi ruha, esküvői ruha, office ruha, nadrág, ing, szoknya stb. és ezáltal biztosan olyan ruhákat találhat az ember, amik nem csak divatosak de személyre szabottak is. A legtöbb kliensünk, akik igénybe vették ezt a szolgáltatást középkorú nők.

Valóban, régen milyen trendi volt ruhákat varratni és csináltatni.

„Abszolút, régen ez volt a megszokott és a normális, hogy mindenki saját méreteire és saját elképzelése szerint varratott ruhákat, kár, hogy ez ma már nem annyira követendő példa.„

Az interjú folytatódik az Erdély Tv-ben, a Nőszemközt című műsorban.

Plusz tippek a stílusossághoz:

⁃ A kapszula gardrób előnye, hogy úgy állítsuk össze a ruhatárunkat, hogy minden mindennel találjon. Legyenek inkább minőségibb darabok, amiket hosszútávon tervezünk hordani és amik biztosan jól állnak.

⁃ Szánjunk időt arra, hogy outfiteket találjunk ki és próbáljuk fel együtt a darabokat, ezáltal már lesz ötletünk, hogy melyik blúz, melyik cipővel, zakóval megy. Ezáltal megspórolhatjuk a reggeli sietséget és a “nem tudom mit vegyek fel” jelenséget. ⁃ Merjünk divatosak és egyediek lenni! Minden személy önmagában különleges, ne féljünk megmutatni, hogy miben!

⁃ Ne kövessük feltétlenül a fast fashion trendjeit, inkább legyen önálló ízlésünk. ⁃ Vásárláskor legyünk tudatosak és próbáljunk tartós kiegészítőket választani, ruhákból pedig a mértékletesség is fontos. Lehetőleg olyan ruhákat amikről tudjuk, hogy valószínűleg sosem fogjuk hordani ne vegyük meg, még akkor sem ha nagyon tetszik. ⁃ Az év színe a magenta! De ez nem azt jelenti, hogy csak akkor leszünk trendik, ha csak abban a színben jelenünk meg. Válasszunk egy magenta színű rúzst, vagy cipőt, táskát, mint kiegészítőt és biztosan divatosak leszünk!

⁃ Létezik az a jelenség, amit úgy hívunk “túl sok.” Amikor összeállítunk egy outfit szettet, döntsük el, hogy mit szeretnénk kiemelni belőle pl. a rúzs és a smink legyen hangsúlyos, vagy egy különleges ing, egy extrább ruha, esetleg a cipő és táska legyen feltűnőbb. Figyeljünk arra, hogy “ne toljuk túl” mivel abból könnyen káosz lehet.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek