Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Workin’ Moms – Újabb évadra tértek vissza a nagyvárosi amazonok

A kanadai sitcom, a Workin’ Moms új, 6. évada idén januárban debütált a Netflixen. A sorozat címéhez hűen az anyaság és a munka viszonyát mutatja be hiteles női főszereplőkkel. A producer (és egyben főszereplő) Catherine Reitman mellett Dani Kind, Juno Rinaldi, Jessalyn Wanlin és Enuka Okuma alakításainak, meg persze a történet váratlan fordulatainak, jól szerkesztettségének köszönhetően egy eredeti hangvételű, „must watch” sorozattá nőtte ki magát.

Az első két évad gyártásáért még a CBC Television volt felelős, majd a harmadik évad második felétől a munkát a Netflix folytatta. A korábbi évadok kiindulópontja egy baba-mama foglalkozás, itt ismerjük meg a szereplőket: Kate (Catherine Reitman) egy reklámügynökség példás alkalmazottja, Anne (Dani Kind) pszichiáter, Frankie (Juno Rinaldi) ingatlanügynökként dolgozik, Jenny (Jessalyn Wanlin) pedig az IT szektorban tevékenykedik. Mindegyikük szembesül azzal a nagyon is általános problémával, hogy a munka és az anyaság mennyire nehezen egyeztethető össze, a sorozat gondosan ügyel arra, hogy ennek a kihívásnak más és más aspektusát mutassa be általuk. A legtöbbször könnyed hangvételű, de olykor sötét humorral fűszerezett műsor azt a változást mutatja be, amelyet az anyaság von maga után. A szereplők nagyon különböző személyiségei és élethelyzetei, valamint az, ahogyan megélik anyai mivoltukat, teremtik meg a szituációkat, amelyben helyt kell álljanak. Bár sokszor sikerrel veszik az akadályokat, próbálkozásaik olykor kudarcba fulladnak. Ezek a kudarcok mégsem hátráltatói a sorozatnak, sőt, ezek hatására tud mindig folytatódni a történet, hiszen ezáltal fejlődnek és válnak egyre összetettebb karakterekké. A tapasztalatlan anyákból lassanként harcedzett amazonok lesznek

A hatodik évad mindezeket az elemeket továbbviszi, viszont nagyobb hangsúlyt fektet a személyes karakterfejlődésre, a korábban elindított történetszálak ebben a 13 epizódban teljesednek ki. Főként Kate és Anne sztorija és kapcsolata van kidomborítva, mindazok a belső vívódások, amiket az előző évadok felvezettek. Kate számára munkamániája okozza a legnagyobb nehézséget, mindezt pedig a családja szenvedi el. Anne egyre súlyosbodó dühkezelési problémája hat ki karrierjére és otthoni életére. Sloane (Enuka Okuma) az ötödik évadtól szerepel a sorozatban, de lényeges történetszálat csak a hatodik évadban kap, az ő karakterén keresztül követjük végig az anyává válás folyamatát egyedülálló nőként. 

Az új évadban minden szereplő eléri a töréspontot. A személyes harcok család és munka frontján is végponthoz érkeznek, amely választásra és változtatásra kényszeríti a karaktereket. Most ismerjük meg igazán belső motivációikat, félelmeiket, részről részre válnak egyre összetettebb személyiségekké. A részek dinamikája is erre erősít rá, lelassítja vagy felgyorsítja az eseményeket attól függően, hogy éppen mit akar kihangsúlyozni. A sorozat hű marad önmagához, a nyelvi és szituációs humor ugyanúgy jelen van. Ez a humoros hangvétel teszi emészthetővé a mélyebben húzódó komoly üzenetet. 

Az új évad összességében tökéletesen illeszkedik a többi évadhoz mind hangulatában, mind tempójában. A készítők mégis tudtak újat mutatni azzal, hogy ezúttal a karakterek belső világa került középpontba, a cselekmény másodlagos volt. A sorozat erőssége, hogy bárkihez tud szólni, a rengeteg szituációhoz, érzelemhez és reakcióhoz mindannyian tudunk kapcsolódni. A Workin’ Moms egyszerre kínál lehetőséget szórakozásra és kikapcsolódásra, valamint tartalmas időtöltésre. Ennek margójára mindenkinek ajánlom, hogy adjon egy esélyt ennek a sitcomnak, hiszen főzés mellett is tökéletes kikapcsolódást nyújt, ugyanakkor azok számára is kielégítő élményt kínál, akik nem csak kacagásra vágynak, hanem komolyabb témákon szeretnének elmélkedni. 

Dávid Viktória

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek