Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Akár az Oscar átadó, a XXII. TIFF megnyitója is egy igazi parádé volt!

A megszokott vörös szőnyeg helyett türkizszínűn sétálhattak végig az emberek, ugyanis a filmfesztivál szervezői ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a mell- és méhnyakrák aggasztó adataira.

A péntek esti ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, ami tíz napon keresztül kínál változatosabbnál változatosabb filmeket és programokat az érdeklődőknek.

Nemcsak a Kolozsvár főterére kihelyezett székek, hanem az elválasztó kordonokon túl is megtelt a tér kíváncsi tekintetekkel, akik érdeklődve figyelték mi zajlik a TIFF nyitógáláján. Az est házigazdája Tudor Giurgiu filmrendező volt, aki először megköszönte az önkéntesek és szakemberek munkáját, akik erejüket megfeszítve dolgoztak a filmfesztivál megvalósításán. „A TIFF egy ünnep, ami több mint film. Idén közel 50 országból származó 200 filmet vetítünk le, ami azt jelenti, hogy az elkövetkezendő intenzív tíz nap filmekről, zenéről, koncertekről és meglepetésekről fog szólni, és természetesen a filmes szakma európai és nemzetközi csillagaival, rendezőivel való találkozásról” – mondta. Rámutatott, a szervezőkkel közösen úgy döntöttek, hogy az eddigi évektől eltérően idén a vörös szőnyeg helyett türkizszínűt választottak, ugyanis ez a szín vált a körülöttünk lévő drámai statisztikák szimbólumává. Európai viszonylatban Romániában a legmagasabb a mell- és méhnyakrákban elhunytak száma, az országban évente 22 ezer nő veszíti életét ebből az okból kifolyólag.

Ezután Emil Boc Kolozsvár polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében elmondta nagyon boldog, hogy Kolozsvár a nemzetközi filmfesztivál miatt is az, ami. „A TIFF megjelölte Kolozsvárt Európa és a világ térképén, és ezáltal az UNESCO által is elismert »film városa« lett 2021-ben”. Hozzátette, ahogyan egy film mögött sem egy ember áll, hanem szakemberek, rendezők, operatőrök, úgy a filmfesztivál sem egyetlen személy által valósulhatott meg, hanem egy csapat munkája, akik lehetővé tették a minőségi filmek nézését és a neves színészekkel, rendezőkkel való találkozást. „Ezt Kolozsvár megköszöni” – jelentette ki.

A filmek válogatásáért felelős Mihai Chirilov is megköszönte csapata munkáját, akik azért fáradoztak, hogy a filmfesztiválon kétszáz filmet láthasson a nagyközönség. Elmondta, a Casablancát először láthatja a nagyérdemű ekkora vásznon kivetítve, a klasszikus filmet, hatalmas érdeklődés övezte, ugyanis rohamosan elkezdtek fogyni a jegyek, hívta fel a figyelmet. A művészeti igazgató kiemelt két filmet, amit mindenképpen látnia kell a publikumnak, az egyik Sidney Lumet The Network című filmje, a második pedig az 1993-as Született gyilkosok (Natural Born Killers). „Szerettem volna, ha felfedezi, újranézi ezeket a közönség, mert ezek nagyon jó filmek, és cinikusan állnak a tömegmédiához, annak szenzációhajhász mivoltához” – mondta Mihai Chririlov, aki szerint visszanézve az említett alkotásokat eldönthetjük, hogy hova fejlődött ma a tömegmédia.

A gálán életműdíjat kapott Timothy Spall brit színész, aki sokak számára a Harry Potterben alakított karaktere miatt lehet ismerős, de pályafutása során 150 szerepet játszott filmekben és sorozatokban egyaránt. Őt láthattuk a 2010-ben bemutatott A király beszéde című filmben, ahol Winston Churchillt alakította, de az 1996-os Titkok és hazugságok című drámai vígjáték hozta meg a sikert számára.

Az elkövetkezendő napokban Kolozsvár és környéke mozivá alakul át, összesen 18 helyszínen nézhetnek filmeket az érdeklődök, nemcsak a kincses városban, hanem Bonchidán és Szászfenesen is.

forrás: Maszol.ro

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek