Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bár határozottan érezhető a fejlődés, a jótól még messze áll: 2022-es Kolozsvári Napok kiértékelő

Bár már szombaton is megjelent egy cikk a témában, úgy éreztük, hogy fontos egy egészséges összefoglalót írnunk, melyben megfogalmazzuk a véleményünket.

Szombaton került ki egy cikk a blogra, amelyben az addigi élményeinkről írtunk, különösképpen fókuszálva a péntek esti tűzijátékra. Természetesen azóta eltelt jóformán két nap, és ezalatt lehetőségünk volt jobban megismerni a rendezvény, úgymond a sűrűjébe belemenni.

Jó bornak nem kell cégér?

Fontos belátni azt, hogy ennek a rendezvénysorozatnak a fő célcsoportja nem mi, magyar anyanyelvűek vagyunk, de nagyon megdöbbentem annak láttán, hogy a rendezvénysorozaton gyakorlatilag nem lehetett semmi olyant látni, amely a magyar közönséget is megcélozná. Ettől függetlenül rengeteg barátom döntött úgy, hogy kinéz a rendezvényre, mindössze megdöbbentő, hogy a rendezvény nem gondolt erre.

Ez PR szempontból is egy hatalmas veszteség számukra, hiszen érthető okból kifolyólag, amennyiben nincsen a magyar közösséget (is) megcélzó rendezvényük, így a magyar sajtó nem ír róla, nem reklámozza az olvasóinak. Ez pedig biztosan konkrét kárral is jár a szervezőknek.

Színesebb programok, minden mennyiségben!

Bár idén az elmúlt évekhez képest nagyon sokat javult és színesedett a program, még mindig az az érzése van az embernek, hogy lehetne sokkal több, sokkal színesebb. A művészet és a kultúra abszolút a rendezvény gerincét kell képezze. Ez pedig meglehetősen foghíjasra sikeredett is. Bár a zenei kínálat nagyon színes volt és gyakorlatilag minden műfaj képviseltette magát, könyvbemutató, kortárs divat vagy festőművészek kiállítását gyakorlatilag teljesen mellőzték.

Összegyűlt a közösség, a hangulat fergeteges volt!

Rengetegen megfordultak a rendezvényen, a legtöbben egyértelműen pénteken este voltak, a Monitorul Cluj szerint több, mint 75.000 látogató fordult meg csak pénteken este a rendezvényen. Bár pénteken többen is lementük meghallgatni Deliat, a 75.000 feletti szám egy picit túlzásnak érzem, de könnyen megeshet, hogy csak az én szemmértékem nem a legjobb.

Ettől függetlenül, azt meg kell hagyni, hogy ténylegesen rengetegen megfordultak a rendezvényen, a hidegebb idő ellenére is abszolút megtöltötték az érdeklődők a Főteret!

A drón-játék mindent vitt!

Ahogyan azt már a szombat cikkünkben is írtunk, a péntek esti drónjáték messzemenően az egyike volt a leglátványosabb és legérdekesebb fényjátékoknak, amit láttunk. Amellett, hogy látványos volt meglehetősen zajmentes, így azt hiszem, hogy bátran mondhatjuk, hogy felülmúlta a tűzijátékot. 2022-ben drónparádét szervezni nagyon kreatív és előremutató dolog.

Jövőre is visszavárunk!

Bár, mint ahogy az a cikkben is látszik, a 2022-es rendezvénysorozat egyáltalán nem volt tökéletes, ennyi év kihagyás után egy felüdülésként hatott, hogy végre megszervezték a rendezvényt. Fontos azt észbe tartanunk, hogy egy ekkora rendezvényt összehozni nem kicsi dolog, illetve, hogy javulásra, fejlődésre mindig ott van a lehetőség a következő évben.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek