Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Emily Ratajkowski emlékeztet minket, hogy a paradicsomlányos öltözködés több volt, mint egy múló trend

Andy Warhol volt az első ember, aki átélte egy paradicsomlány nyarának dionüszoszi izgalmát. A művész 1962 óta festette a Campbell’s paradicsomízű leveskonzervjeit, és 1966-ban a konzervgyártó cég Warhol népszerűségét kihasználva piacra dobott egy egyszer használatos ruhát, amelyet saját konzervjeivel szitanyomással díszítettek. Ez a művészet és a fogyasztói társadalom szerencsés találkozása volt, amely majdnem 60 évvel előzte meg a TikTok-trendet – amely viszont különféle gyors divat kategóriákat eredményezett.

Lásd még: Inès de La Fressange, aki Jean-Charles de Castelbajac 1984-es tavaszi bemutatójának zárásaként egy ujjatlan, Campbell’s leveskonzerv formájú ruhában jelent meg; Dolce & Gabbana 2017-es tavaszi zsákruhája, amely hagyományos hámozott szicíliai paradicsomkonzervre hasonlított; és az aszimmetrikus Miaou ruha, amelyben Emily Ratajkowskit tegnap délután lefényképezték. Ő azt a selyemruhát – amelyet márkás paradicsomkonzervek kollázsa díszített – zöld Reebok Club C 85 sportcipőkkel viselte. (Egyedülálló tehetsége van ahhoz, hogy ruhákat sportcipőkkel kombináljon.)

Kevés különbség van Warhol és Ratajkowski képalkotási megközelítése között. Hasonlóan a művész 1962-es Marilyn Diptych-jéhez – egy szitanyomat, amelyben az amerikai ikon képét több százszor ismételte rácsszerű formációban – a modell Instagramjának felületes görgetése során az ő arcát is ezer digitális négyzetben atomizálva láthatjuk. Mindketten megértik, hogy a hírességek tömegesen fogyaszthatók, akár a konzervparadicsomok. „Én voltam az élő tanúbizonysága egy nőnek, aki azáltal erősödött meg, hogy áruvá tette a képét” – írta a modell 2021-es könyvében. „Platformot építettem azzal, hogy képeket osztottam meg magamról és a testemről online, így a testem és következésképpen a nevem felismerhetővé vált.”

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek