Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lássuk be, legtöbben imádunk utazni és nyaralni menni, esetleg egy hosszú autóút alatt hasznosan eltölteni az időt, olvasva vagy laptopozva közben. Ebben viszont sokunkat – férfit és nőt, gyereket és felnőttet egyaránt – megakadályoz az utazás közbeni rosszullét.

Már tudatában vagyunk, hogy a nyaralást megelőzően, és utána is vár ránk egy hosszú és kellemetlen pár óra, ami sokszor elronthatja az egész élményt; és azt is tudjuk, hogy nem fogjuk fontos dolgainkat intézni az unalmas út közben, mert az émelygés azonnal közbeszól, ahogy elolvastuk az első sort.

Sokunkat érdekelhet, hogy mi is állhat ennek a hátterében, mi válthatja ki a szervezetünkből ezt a reakciót. Az utazás közbeni rosszullétet a tengeribetegséghez lehet hasonlítani, vagy akár annak az egyik megnyilvánulásának is nevezhetjük. Ugyanis a tengeribetegség azért következik be, mert nem érzünk biztos talajt a lábunk alatt, ingadozik az egész, amin állunk. Akárcsak autózás közben.

Az érzékszerveink teljesen összezavarodnak, mert amíg a szemünkkel érzékeljük, hogy helyet változtatunk, addig például a fülünk nem így fogja fel. A testünk nyugalmi helyzetben van, mégis mozgást érzékel, és haladunk, imbolygunk az autóban. A fülünk nagy szerepet kap a helyváltoztatásban, mert a belső fülben lévő egyensúlyérzékelő szerv segítségével a testünket egyensúlyban tudjuk tartani legegyszerűbb tevékenységekeink elvégzése közben. Viszont autóban üléskor ez a szerv nyugalmat észlel, és így küldi az agynak az információt (ráadásul, ha olvasunk, az szintén egy nyugodt tevékenységnek számít). A szemünk viszont helyváltoztatást érzékel, az pedig ilyen adatot közvetít az agyunknak. Az egyik érzékszerv mozgást, a másik meg nyugalmi állapotot közvetít. Ez teljesen összezavarja az agyat, így az hallucinációként, teljes képzavarként fogja fel. Ez sápadást, émelygést, hányingert, majd hányást vált ki belőlünk. Ezen tüneteket fokozhatják a hatalmas kanyarok, hirtelen fékezések, étkezés, erős illatok. Ha egy monoton utazásban van részünk, és az autó (vagy más jármű) mozgása nem változik olyan sokat, akkor a szervezetünk hozzá is szokhat, és akár elmúlik a rosszullét. 

Ezen a problémán segíthetnek különböző gyógyszerek, amelyeket javarészt utazás előtt kell bevenni, nem akkor, amikor a rosszullét jelentkezik. Segít, ha lefelé nézés helyett az ablakon nézünk ki, ha elől ülünk az autóban, és nem étkezünk az autóút ideje alatt, és előtte sem kicsivel.

A rendszeresen ingázóknak (főleg ha egyik városból a másikba kell eljutni, ami rettentően hosszú tud lenni – szólok itt egyetemista társaimhoz például), vagy olvasni vágyóknak rossz hír, hogy, ha „hányós” vagy, és nem vettél be gyógyszert, jobb ezt hanyagolni az utazás alatt. Ezzel a problémával pedig bárki küszködhet, szóval nem kell kétségbeesni, ha közéjük tartozol.

Tornai Anett

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek