Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mitől lesz sikeres egy szerző 2022-ben?Véget ért XI. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét!

Az idei könyvhét több szempontból is különleges volt: elsősorban rengeteg sok jó könyvhöz juthattak hozzá az olvasók, másrészt pedig olyan magyarországi szerzőket is sikerült elhívni, akik abszolút best sellerek hazájukban, és Erdélyben is.

Már a múlt hét elején, az eső ellenére rengetegen becsődültek a kolozsvári Bánffy-palotába, hiszen sokakat érdekelt a Szentesi Éva által írt Merkúr a retrográdban című kötete, mely egy szerelmi történetet mutat be, amely a főszereplő élete legnagyobb tragédiájával párhuzamosan együtt teljesedik be.

Bár a regényt még nem olvastam, az olvasói visszajelzések az interneten és a fizikai térben is azt jelzik, hogy nagyon jól sikerült Szentesi legújabb regénye.

Természetesen a könyvbemutatót követően, a szerző dedikált, illetve közös fotózkodásra is lehetőség nyílt.

A könyvhét újabb nagy sztárja, s egyben személyes kedvencem is, Orvos-Tóth Noémi magyarországi klinikai szakpszichológus, Örökölt sors, illetve az idén megjelent Szabad akarat című sikerkönyvek szerzőjének szombati beszélgetésére.

Mi lehet a titok, mitől lesz egy könyvszerző sikeres 2022-ben?

Természetesen elsősorban olyan regényt, szakkönyvet kell írjanak, amely a jelen generációi számára érdekfeszítőek, emellett hihetetlenül fontos az, hogy mekkora a reklám, a hype körülöttük.

Ez pedig valahol érthető, meg nincs is rendjén. Míg a közismert, nagy magyar íróink közül néhányan úgy lettek ismertek a kor olvasói számára, hogy publicisztikáikat megjelentették egy-egy akkoriban elismert újságban, addig kortárs íróink számára elengedhetetlen a közösségi média tudatos és gyakori használata.

Ezt pedig a legtöbben nem is szokták elszalasztani, törekednek minél többet és tudatosabban posztolni a közösségi médiában.

Az egyik legjobb példa erre egyértelműen Szentesi Éva, aki amellett, hogy kitűnő író, a WMN Magazin social media menedzsere, tehát nem kispályás a közösségi média felhasználásában. Szentesi gyakorlatilag minden fontosabb szakmai és magánéleti mozzanatot megoszt a hivatalos Facebook oldalán és Instagramján.

Ennyire leértékelődött az irodalom?

Bár az idősebb generáció egyáltalán nem nézi jó szemmel mindazt, ami mostanában az interneten történik, véleményem szerint, egyáltalán nem arról van szó, hogy feje tetejére állt volna a világ, már bárkiből lehet elismert író, illetve, hogy minden influencer egyben író is.

Sokan a közösségi médiában nem csak a szakmai életükről osztanak meg dolgokat, hanem politikai nézeteikről, illetve kiállnak különböző közügyek mellett is. Az, hogy ez jó-e vagy sem, nem tisztem eldönteni, de annyit mindenképpen fontos megjegyezni, hogy nem találom jó ötletnek azt, ha egy író az írást businessként kezeli. Ugyanígy, ha egy regényíró jelentkezne a Survivor műsorba, igencsak meglepődnék, hiszen hogyan lehet valakinek piszok a körme alatt, miközben regényeket ír?

Akkor mi is a tanulság? Ha elismert író szeretnél lenni, akkor Instagramra fel?

Egyértelmű, hogy nem. A közösségi média vajmi kevés ahhoz, hogy téged tényleg elismert íróvá, költővé emeljen. Attól, hogy valaki szövegeket ír, s ezeknek egy részét posztolja az Instagram oldalára, még nem lesz író. Ehhez sokkal több kell, de hogy mi a sava-borsa az írói létnek, jómagam se tudom.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek