Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sepsi Design Week: a hely, ahol megcsodálhatjuk a hazai tehetségeket!

Bátran kijelenthetjük, hogy a politikához és a divathoz mindenki ért. Legalábbis sokan így gondoljuk, hiszen előzetes élményeink alapján ez az a két dolog, ami könnyen megközelíthető és mindenkinek van egy kiforrott véleménye róla.

Én ezúttal a divatról írok inkább.

Én szerintem nem értek igazán a divathoz. Bár nagyon igyekszem és nagyon érdekel a téma, valahogy még mindig azt érzem, hogy minél többet olvasok, érdeklődöm a téma iránt, annál inkább az az érzésem, hogy még mindig keveset tudok róla. Ez nem is meglepő, hiszen fontos megjegyeznünk, a divathoz érteni, akárcsak a művészethez, egy tudomány, hosszú évek kemény munkájával lehet elérni. Ettől függetlenül abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meghívtak a Sepsi Design Weekre. Bár nem vagyok divatszakértő, az erdélyi divat (ha egyáltalán mondhatunk olyat, hogy erdélyi divat…) szereplőit jól ismerem és évről-évre azon dolgozom, hogy lehetőleg még ennél is jobban sikerüljön megismernem, illetve minél több és érdekesebb témát tudjunk feldolgozni az ők segítségükkel.

Szóval ott voltam Kolozsvártól nagyjából négy órányi autóútra, ami nem kis kihívás volt, hiszen a hétvégéim most egy jó pár hétig teljesen foglaltak, egy divatbemutatón, amely lenyűgözött. Teljesen.

Kolozsváron 2017-2019 között többször részt vettem már divatbemutatókon, többször voltam moderátor, konferanszié, jelen voltam több divatbemutatón is a az elmúlt években, de az idei szerintem különösen jól sikerült. Összeszedett volt, nem igazán voltak csúszások, ami azért is számít meglehetősen nagy dolognak, mert egy-egy ilyen típusú bemutató alkalmával a humán erőforrás hiány mindig befigyel. Nem szokott elég modell lenni, túlságosan gyorsan folyik le a bemutató, kell várni a következő márkára, nincsen elég ember a backstageba és társai. Ezek pedig mind-mind olyan dolgok lehetnek, amelyek gyökerestől felforgatják a rendezvényt.

A Sepsi Design Week pedig tényleg tízesre vizsgázott a körülményekhez és a gazdasági adottságokhoz mérten szervezés, kreativitásból!

Természetesen a sepsiszentgyörgyi dohánygyár adottságai kitűnőek voltak egy hasonló rendezvény és egy vele járó performansz lebonyolítására, azt hiszem, hogy sajnos láthatóság hiányából fakadóan, nem jutott el eléggé emberhez a rendezvény híre. Bár a terem természetesen megtelt, úgy éreztem, hogy egy hasonló kaliberű rendezvény nagyobb odafigyelést és törődést érdemelt volna.

Bár a bemutatón megjelenő tervezők nagy részét ismertem (ugye a fő irányvonal az volt, hogy székelyföldi márkák, tervezők mutathassák majd be munkáikat), így is nagy öröm volt látni a sok-sok tehetséget, a megtorpanást nem ismerő vakmerőségüket, és azt a sok-sok szenvedélyt és szeretet, amit a ruháik, kiegészítőik által üzentek az itthoni divatkedvelőknek!

Profi rendezvény, profi csapat, már nagyon-nagyon várom a rendezvény 2024-es kiadását is!

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek