Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Te kipróbálnád a minimalista életmódot?

Nemrég fedeztem fel a Youtube-on egy amerikai youtubert, aki életmód témában (is) vloggol, de nem a legjobb szempillaspirálokról beszél, meg, hogy melyik divatmárka milyen ruháját érdemes megvenni. Épp ellenkezőleg, arról, hogy hogyan tudjuk tudatosan minél kevesebb tárggyal körülvenni magunkat, és ezáltal spórolni is.

Ha a Google-ba beírjuk, hogy minimalizmus, szokás szerint a Wikipédia ugrik fel elsőként, ami így határozza meg a minimalizmust: “minimalizmus (vagy minimal art) több modern művészeti irányzat (zenei, építészeti, formatervezési, egyéb) összefoglaló neve. Mindegyik művészeti ágban közös jellemzője, hogy az alkotók a lehető legkevesebb eszköz és anyaghasználattal igyekeznek műalkotásaikat létrehozni. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, amiből a stílusirányzat neve is ered. Modern művészeti irányzatként az 1960-as 1970-es évek Amerikájában alakult ki, virágkora is ekkorra tehető.

Sokáig én is abban a tudatban éltem, hogy ez csak egy művészeti irányzat, míg meg nem találtam véletlenül a Youtube-on Matt D’Avella oldalát . Első ránézésre nagyon furcsák voltak a videói, nagyon egyszerű volt a színvilága, és a témák is, amikről beszélt, nem tűntek olyan érdekesnek, de rengeteg videója szólt a minimalizmusról, így belenézve egy-kettőbe rögtön megváltozott róla a véleményem. Nekem ez a kettő tetszett a legjobban:

Matt saját példáján, történetén keresztül mutatja be a minimalizmust, mint életmódot (bár irányzat természetesen nem az ő találmánya, eredetileg Japánból ered). A videó teljesen reklámmentesek, ezzel is az egyszerűséget érzékeltetve. A több mint egymillió követőt számláló csatorna nézői meglehetősen aktívak, nagyon sok hozzászólás van egy-egy videó alatt. Minden egyes videóban van értékes tartalom, így egy picit elgondolkodva, bármelyik megnézése utána könnyen levontam a tanulságot, lestem el egy pár tippet.

Ha nem nézted meg a videókat, van itt pár példa arra, hogy mi jellemzi azokat, aki minimalista életmódot élnek: 

  • Csak a legszükségesebb dolgokat vásárolják meg maguknak. Legyen szó elektronikai cikkekről vagy ruházatról, háztartási eszközökről, mindig jól megfontolt döntések alapján választják ki, hogy miből és mennyit vásárolnak.
  • Tudatosan beosztják és felhasználják a rendelkezésükre álló időt (a legtöbb minimalista), mivel a gondolkodásmódjukból igyekeznek teljesen kiirtani a tölteléktevékenységeket is mint például a Facebook folyamatos görgetése vagy számítógépes játékok játszása.
  • Legtöbb döntésük tudatos, még akkor is, ha az időközben kiderül, hogy nem volt helyes.
  • Lelki és szellemi értékekre koncentrálnak, ez az, ami az életüknek megadja a vezérelvét.

Ha a téma felkeltette az érdeklődésedet, meleg szívvel tudom ajánlani a következő Youtube-csatornát és az ehhez tartozó Podcastokat:

A cikk eredetileg a Hoppipolla blogon jelent meg 2019 márciusában.

Oszd meg, ha tetszik az írás!

Facebook kommentek